Ireen Wüst schiet vol na gouden race: ‘Op deze momenten mis ik Paulien extra erg’
SamenvattingIreen Wüst leverde een unieke prestatie door ook bij haar vijfde (en laatste) Olympische Spelen een individuele gouden medaille te pakken. Naast ongekende blijdschap was er na afloop van haar race op 1500 meter ook het verdriet dat haar goede vriendin, de in 2019 overleden topschaatsster Paulien van Deutekom, dit prachtige moment niet mee kon maken.
,,Ik mis nu mijn familie, mijn vrienden en ook mijn vriendin natuurlijk”, doelde ze op haar partner Letitia de Jong. ,,En natuurlijk ook Paulien.” Om er tussen haar tranen door aan toe te voegen: ,,Ik mis haar natuurlijk nog elke dag en op momenten als deze extra erg. Dit zijn de momenten waarop je normaal gesproken schreeuwend met elkaar aan de telefoon zou hangen. Maar dan kan nu niet. Misschien viert ze daarboven wel een feestje.”
Meer over het gouden succes
• Wüst schrijft historie met sensationeel goud
• Met vijf goud of vijf Spelen is Wüst de beste ooit
• Medaillespiegel | Nederland stijgt met stip
Wüst en Van Deutekom waren de beste vriendinnen. Haar overlijden, begin 2019, viel Wüst al zwaar. Van Deutekom overleed aan de gevolgen van kanker. Bij Het EK in Collalbo, vlak na de begrafenis, reed Wüst niet alleen met een lichaam vol verdriet, maar ook met een rouwband.
Een maand later gaf ze haar gouden medaille van de 1500 meter bij de WK afstanden in Inzell, naar eigen zeggen haar meest beladen race ooit, aan dochter Lynne van Van Deutekom. ,,Ik hoop dat ze daar later, als ze wat ouder is, trots op is”, zei Wüst begin 2019. ,,Normaal schaats je een wedstrijd voor jezelf, maar dit wilde ik heel graag doen voor Paulien. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Het was een hele gekke dag.”
Fantastische film
Voordat de tranen voor de camera van de NOS begonnen te vloeien, was er vooral een brede glimlach bij de 35-jarige schaatsster, die 16 jaar geleden in Turijn haar imposante olympische carrière begon met goud op de 3000 meter. Met in totaal zes keer goud, vijfmaal zilver en een keer brons sluit ze haar loopbaan af als de met afstand succesvolste Nederlandse olympiër ooit.
,,Op dit moment heb ik het idee dat ik in een droom zit, in een fantastische film. Als negentienjarig broekie stond ik te schreeuwen, dit is toch ongelooflijk Bert”, zegt ze tegen verslaggever Bert Maalderink. ,,En zestien jaar later als 35-jarige kan ik dat weer zeggen. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor.”
Wüst reed een fenomenale race en legde de lat met een olympisch record (1.53,28) enorm hoog voor de Japanse topfavoriete Miho Takagi, die pas in de laatste rit aan de beurt was en niet aan de tijd van de Nederlandse kwam. ,,Ik voelde meteen dat het supergoed was, een toprace op het juiste moment. Maar dan is het toch retespannend. Van binnen ging ik helemaal kapot. Het is ongelooflijk dat het is geluk.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast Hallo Peking | Bellen met Kai Verbij: ‘Even in de open wond wroeten’
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Verheijen ziet geen gemiste kans op goud en blikt terug op relletje met Nils van der Poel
Ondanks het feit dat Nederland bij de Winterspelen in Peking het doel - ‘richting de 20 medailles’ – net niet haalde, was Carl Verheijen een ‘trotse chef de mission’. -
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
Als het aan columnist Erben Wennemars ligt, slaan de olympische sporters alle plichtplegingen over zodra ze thuiskomen. ,,Als we als Nederland echt zo begaan zijn met de sporters, zeg dan: ga lekker naar huis.” -
Samenvatting
Waanzinnig! Ireen Wüst schrijft historie met sensationeel goud op 1500 meter
Ireen Wüst heeft in Peking historie geschreven met goud op de 1500 meter. De 35-jarige Brabantse is de enige sporter die vijf Winterspelen op rij een olympische titel heeft veroverd. Brons was er voor Antoinette de Jong.
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Podcast | Goodbye Peking: de grote terugblik op de Olympische Winterspelen
Zoals elke middag blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vanuit Move Amsterdam terug op de Olympische dag.