Kamminga pakt zilver op 200 meter schoolslag, De Waard naar finale EK én naar Spelen
Arno Kamminga heeft bij de EK in Boedapest ook zilver veroverd op de 200 meter schoolslag. De 25-jarige Katwijker tikte als tweede aan in 2.07,35, achter de Russische titelverdediger Anton Tsjoepkov: 2.06,99. Kamminga pakte eerder zilver achter de ongenaakbare Brit Adam Peaty op de 100 school.
De Nederlandse schoolslagspecialist doet komende zomer op de Olympische Spelen van Tokio mee aan de 100 en 200 meter. Kamminga werd twee jaar geleden bij de EK kortebaan in Glasgow Europees kampioen op de 100 en 200 school.
Spelen
Maaike de Waard heeft zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. De 24-jarige Zuid-Hollandse voldeed bij de EK aan de limiet op de 100 meter rugslag. De Waard plaatste zich met 59,76 niet alleen voor de EK-finale, maar ook voor de Spelen in Tokio.
,,Eindelijk”, zei De Waard. ,,Dat heeft lang geduurd. Maar dat het nu hier op het EK lukt, maakt het heel mooi. Het wordt mijn eerste finale op de 100 meter. Ik ga vooral genieten en kijken of ik nog een beetje van mijn pr af kan halen. Die medaille van woensdag op de 50 rug gaf me vertrouwen dat het met mijn vorm wel goed zit. Dat heeft meegeholpen.”
De Waard bleef onder de vereiste 59,90 om naar Japan te mogen reizen. Ze kwalificeerde zich als zesde voor de finale van vrijdagavond op de 100 rug. Kira Toussaint, de Europese kampioene op de 50 rug en al zeker van deelname aan de Spelen op de olympische 100 en 200 meter op de rugslag, zette in de halve finales met 58,73 de tweede tijd neer. Alleen de Schotse Kathleen Dawson was sneller (58,44).
Toussaint veroverde woensdag goud op de kortste afstand, voor Dawson (zilver) en De Waard (brons). De 26-jarige Noord-Hollandse lag in de halve finales van de 100 rug geruime tijd op koers om het ruim 10 jaar oude Europees record van de Britse Gemma Spofforth (58,12) te verbeteren, maar in de laatste meters verloor Toussaint wat snelheid.
Op de niet-olympische 50 vlinder plaatste Nyls Korstanje (23,34) zich als zesde voor de finale. Thom de Boer haalde het niet met 23,51. Titelverdediger Andrei Govorov uit Oekraïne was de snelste in de halve finales: 22,97.
Gemengde estafetteploeg verovert zilver
De gemengde Nederlandse estafetteploeg heeft zilver gepakt op de 4x100 meter wisselslag. Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Femke Heemskerk (vrij) moesten alleen de Britten voor zich dulden. Het betekende voor Oranje de zevende medaille van deze week in de Donau Arena.
Op dit gemengde nummer bestaan de ploegen uit twee vrouwen en twee mannen. De deelnemende landen mogen zelf beslissen hoe ze de onderdelen verdelen over hun vier zwemmers. Zo nam Toussaint als startzwemster het op tegen onder anderen de Rus Kliment Kolesnikov, de snelste man ter wereld op de 50 meter rugslag. Halverwege de finale van de 4x100 wissel lag Oranje in de achterhoede, maar Korstanje maakte op de vlinderslag veel van de achterstand goed en Heemskerk stelde als slotzwemster het zilver veilig, achter de Britse ploeg die bestond uit Kathleen Dawson, Adam Peaty, James Guy en Anna Kopkin.
Ranomi Kromowidjojo (50 vrij) en Kira Toussaint (50 rug) pakten deze week goud op de EK. Zilver was er voor Kamminga (100 en 200 school) en de estafettezwemsters op de 4x100 vrij. Maaike de Waard pakte brons op de 50 rug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jamaica na 24 jaar weer met viermansbob op de Spelen: ‘Wij zijn meer dan een film’
Voor het eerst na 1998 is de Jamaicaanse viermansbob weer present op de Spelen. Een illuster kwartet, ooit de inspiratie van Disney-hit Cool Runnings. -
Olympisch onderzoek
Uitslag peiling: ‘Irene Schouten leverde grootste prestatie, geen Spelen in land dat mensenrechten schendt’
Nederlanders waren op de Olympische Spelen vooral onder de indruk van de prestaties van Irene Schouten, volgden in Peking met name onze landgenoten én zien het toernooi liever nooit meer in een land dat de mensenrechten schendt. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze site samen met Panel Inzicht uitvoerde. -
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
De Olympische Winterspelen in Peking gaan richting het einde. In de rubriek olympische bytes struint de sportredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van de Nederlandse olympiërs, hun aanhang en de buitenlandse sterren. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Toch nog prijs voor Sven Kramer: trotse dochter Kae heeft medaille voor papa
Sven Kramer slaagde er op de Olympische Spelen niet in zijn indrukwekkende schaatscarrière af te sluiten met een medaille. De 35-jarige schaatskampioen uit Heerenveen was daar zelf vrij nuchter onder, waarschijnlijk ook omdat hij sinds de geboorte van zijn dochter Kae in oktober 2018 een stuk beter kan relativeren.
-
Fotoserie
Olympiërs krijgen warm welkom op Schiphol: ‘Mijn ouders zijn nog emotioneler dan ik’
De medaillewinnaars van de Olympische Spelen die maandag terugkeerden uit Peking zijn kort na aankomst gehuldigd. Dat gebeurde in het zogenoemde Holland Heineken (t)Huis, zoals dat afgelopen zomer met de medaillewinnaars van Tokio werd gedaan op het strand van Den Haag. Ditmaal was Hilton Schiphol de locatie waar de sporters een eerbetoon kregen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.