‘Kilo’s, lengte en sportprestaties zijn de enige referenties die worden gevraagd als je skeletonner wil worden’
Sport voor durfals is het – suizend door een enge ijsschacht, op een sleetje zonder stuur, met een snelheid van 130 kilometer per uur, de kin 8 centimeter boven het harde ijs. Skeleton! Op de Olympische Spelen is Kimberley Bos hierin ‘ons’ idool.
Wie Kimberley Bos achterna wil, mag zich melden bij de bob- en sleebond. Op de website van de bond kunnen aspirant-waaghalzen een interesseformulier invullen. Kilo’s, lengte en sportprestaties zijn de enige referenties die worden gevraagd.
Vincent Kortbeek hoefde twintig jaar geleden geen formulier in te vullen. Een talentvol atleet was hij bij PH in zijn woonplaats Vught. Hinkstapspringen en verspringen waren zijn specialiteiten. Een horden-trainer die ook in de bobsleesport actief was, ontdekte bij hem kwaliteiten, specifiek vereist in een bobslee. Kracht, explosiviteit, snelheid. Drie jaar later deed Vincent Kortbeek in een viermansbob mee aan de Olympische Spelen.
Op de Spelen in Peking is Vincent Kortbeek (39) actief als technisch directeur van de bob- en sleebond. Het is de kleinste sportbond van Nederland, met nog geen honderd leden. In Peking komen er van de 42 deelnemers uit de gehele wereld liefst zeven uit Nederland. Allemaal hebben ze andere sporten beoefend; atletiek, rugby, gewichtheffen, Kimberley Bos zat op turnen.
Kleine bond
Wat zoeken ze in een bob of op een sleetje? Sportief succes, het realiseren van een olympische droom? Forse opofferingen getroosten ze zich hiervoor, ook financieel, want van de vele miljoenen van NOC*NSF gaat maar 62.000 euro naar de bobsleebond, speciaal bestemd voor Kimberley Bos.
Ze doen het vooral ook voor de kick. ,,Het is één grote intense ervaring, een adrenaline-rush van één minuut. Als je van een afdaling beneden bent, zijn je pupillen echt vergroot, zo heftig gaat het”, schetst Vincent Kortbeek de beleving. Doodsverachting is hiervoor nodig. Er komen g-krachten los zoals Formule 1-coureurs die moeten weerstaan.
Aandacht
De beloning voor de inspanningen is deelname aan de Olympische Spelen. Eens in de vier jaar krijgen ze daarmee aandacht. En als er dan een medaille wordt gewonnen, juicht iedereen mee. Heel vluchtig, tót de volgende Olympische Spelen.
Reageren? info@henkmees.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUMGouden duo
'IJskoninginnen' Suzanne Schulting en Irene Schouten langs de meetlat: de één ingetogen, de ander extravert
Irene Schouten (29) en Suzanne Schulting (24) zorgden voor het meeste Nederlandse succes op deze Winterspelen. Hoe kwamen ze daar en wat kenmerkt hen? Verslaggevers Pim Bijl en Lisette van der Geest gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen. -
Toch nog prijs voor Sven Kramer: trotse dochter Kae heeft medaille voor papa
Sven Kramer slaagde er op de Olympische Spelen niet in zijn indrukwekkende schaatscarrière af te sluiten met een medaille. De 35-jarige schaatskampioen uit Heerenveen was daar zelf vrij nuchter onder, waarschijnlijk ook omdat hij sinds de geboorte van zijn dochter Kae in oktober 2018 een stuk beter kan relativeren. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.
-
Finse langlaufer heeft door extreme kou last van bevroren penis: ‘Pijn was ondraaglijk’
De massastart bij het langlaufen op de Olympische Spelen in Peking was door de extreme kou loodzwaar voor de sporters. De Fin Remi Lindholm had last van een nogal opvallende fysieke klacht: zijn penis was bevroren. -
Podcast Hallo Peking | Bellen met Kai Verbij: ‘Even in de open wond wroeten’
Elke dag - in het holst van de ochtend - praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je vanuit Move Amsterdam bij over de Olympische dag die komen gaat. -
PREMIUM
Jamaica na 24 jaar weer met viermansbob op de Spelen: ‘Wij zijn meer dan een film’
Voor het eerst na 1998 is de Jamaicaanse viermansbob weer present op de Spelen. Een illuster kwartet, ooit de inspiratie van Disney-hit Cool Runnings.