Nuis: Meest stressvolle rit van mijn leven

Interview Kjeld NuisDat was er wel één ja, zei Kjeld Nuis vlak na de huldiging voor zijn overwinning op de 1.000 meter. ,,Godzijdank, dacht ik toen de starter een valse start gaf. Toen ik mijn schaats in het ijs zette, wist ik dat het niet mijn race was. Ik voelde het gewoon breken. De starter gaf aan dat een schaats de lijn gepasseerd had. Dikke prima, dacht ik.”

Door Rik Spekenbrink

Bij de herstart was het zaak om de focus weer terug te krijgen. ,,Je moet jezelf resetten. Maar daar ben ik veel mee bezig geweest, mezelf onder controle houden. Je moet hetzelfde doen als altijd. Gewoon doen. En de tweede start ging lekker.”

Daarvoor kreeg hij de complimenten van coach Jac Orie. ,,Jac heeft m’n schouder blauw geslagen. Dit is zo fucking knap, schreeuwde hij.”

Volledig scherm
Vlnr: Håvard Holmefjord Lorentzen, Kjeld Nuis en Tae-Yun Kim. © Getty Images

Over de eerste helft van zijn race was Nuis niet eens zo heel tevreden. ,,Ik maakte in de tweede binnenbocht wat foutjes, waaierde de bocht uit, moest over de lijn springen. Dat is zonde, want in die binnenbocht pak je juist de hoogste snelheid. Maar daarna ging het goed, ik reed twee goeie buitenbochten. Op de kruising zag ik Mika (Poutala, zijn tegenstander, red.). Hij kwam maar niet. Ik ben buiten gebleven, wist dat ik een hogere snelheid had. Ik ben blij dat hij niet naar buiten zwaaide, dan waren we in de problemen gekomen. Hij heeft me zeker geholpen, daar ben ik dankbaar voor.”

Van de tijd van zijn concurrent was Nuis niet geschrokken. ,,Valt best mee, dacht ik. Als ik doe wat ik moet doen, dan haal ik het. Na de finish zocht ik alleen maar naar die 1 achter mijn naam. Ik was zo blij. Het was de meest stressvolle rit uit mijn leven. Maar fock it. Ik heb twee van die dingen om mijn nek, daar gaat het om.”

Volledig scherm
Kjeld Nuis. © REUTERS
Volledig scherm
Kjeld Nuis met de gouden medaille na de 1000 meter mannen in de Gangneung Oval. © ANP
Volledig scherm
Kjeld Nuis. © Getty Images