Olympisch dorp bij Spelen Tokio 2021 onzeker

videoHet is nog onzeker of er bij de Olympische Spelen in Tokio in 2021 een traditioneel olympisch atletendorp zal zijn. Dat zei IOC-voorzitter Thomas Bach vanochtend in een telefonische persconferentie. ,,We doen er alles aan, het dorp is het kloppende hart van de Spelen. Maar ik kan geen garantie geven.”

Door Rik Spekenbrink

De appartementen van het nieuw gebouwde olympisch dorp in Tokio zijn verkocht aan Japanners. Wanneer zij hun nieuwe woningen zouden betrekken is onduidelijk, maar Bach gaf aan dat het atletendorp niet vanzelfsprekend is bij de Spelen, die in 2021 moeten worden gehouden. ,,Het uitstel van de Olympische Spelen gaat alle betrokkenen offers en compromissen kosten. Maar ik zou verheugd zijn als we een olympisch dorp in de traditionele vorm hebben. We zullen daar alles aan doen. Iedereen die daar wel eens in gewoond heeft, weet dat het het kloppende hart van de Olympische Spelen is. Daar waar atleten onder één dak wonen, samen eten en vieren en een unieke gemeenschap vormen. Het is een once in a lifetime-ervaring.” Bach vertelde dat er een werkgroep is gevormd met de naam ‘Here we go’, om alle consequenties van het uitstel van de Spelen in kaart te brengen en aan te pakken. ,,Dit, het atletendorp, is één van de duizenden vragen die daar besproken zullen worden.”

Zomer 2021 of eerder?

De werkgroep onderzoekt ook de scenario’s wanneer de Olympische Spelen in 2021 gehouden kunnen worden. Behalve de zomer wordt ook gekeken of een eerder moment mogelijk is. Bach hoopt dat daar zo snel mogelijk duidelijkheid over komt. ,,Maar de kwaliteit van de beslissing is belangrijker. Dit is voor iedereen nieuw, hier is geen draaiboek voor. Donderdag wordt eerst gebeld met de 33 betrokken internationale sportfederaties. We moeten kijken naar de gevolgen voor de internationale sportkalender. Daarna moeten we ook in gesprek met de NOC’s, de atleten en het organisatiecomité in Japan.”

Het olympisch dorp in Tokio
Volledig scherm
Het olympisch dorp in Tokio © AFP