Volledig scherm
© REUTERS

Olympische Spelen uitgesteld naar volgend jaar

Na het EK voetbal gaan ook de Olympische Spelen vanwege de uitbraak van corona dit jaar niet door. Het IOC heeft het grootste sportevenement ter wereld, dat van 24 juli tot en met 9 augustus in Tokio zou plaatsvinden, verplaatst naar volgend jaar. In de afgelopen tijd waren er veel nationale sportbonden, olympisch comité’s én sporters die hadden aangedrongen op uitstel. 

Vandaag werd dan uiteindelijk de knoop doorgehakt. In een videogesprek spraken IOC-voorzitter Thomas Bach, premier Shinzo Abe en diverse overheidsambtenaren over het uitstellen van de Spelen. ,,Onder de huidige omstandigheden en gebaseerd op de informatie van de wereldgezondheidsorganisatie is besloten dat de Spelen verplaatst moeten worden naar een datum in 2021, maar niet later dan de zomer van 2021”, luidt het statement van het IOC.

Bekijk hier de reacties van de Nederlandse sporters op het uitstellen van de Spelen

Meerdere sportbonden hadden al aangegeven dat uitstel de beste optie was. Landen als Australië en Noorwegen zeiden zelfs sowieso niet te gaan mochten de Spelen toch nog dit jaar gehouden worden. Zover komt het dus niet.

Het is al de tweede keer dat de Spelen in Tokio niet doorgaan. Oorspronkelijk zouden de Spelen van 1940 aan Tokio toegewezen worden, maar vanwege de Japanse oorlog met China werden ze toen aan Helsinki toegekend. Uiteindelijk ging het door de Tweede Wereldoorlog helemaal niet door.

,,Dit gaat om het redden van levens”, zo laat IOC-baas Thomas Bach weten. Volgens hem wordt het volgend jaar tijdens de Spelen ‘een viering van de mensen dat het coronavirus is overwonnen’. Data voor de Spelen van 2021 kon Bach nog niet noemen. ,Twee uur na het nieuws kan ik daar nog geen antwoord op geven”, zei de 66-jarige Duitser. ,,We hebben minimaal vier weken om deze vragen te beantwoorden. En dit zijn niet de enige vragen.”

Volledig scherm
© EPA

Het internationale paralympische comité staat ook volledig achter de keuze. ,,De gezondheid en het welzijn van de mensen moeten altijd onze hoogste prioriteit hebben en het organiseren van een sportevenement van welke aard dan ook tijdens deze pandemie is simpelweg niet mogelijk”, zei Andrew Parsons namens het IPC. ,,Sport is op dit moment niet het belangrijkste, het redden van mensenlevens wel.”

De olympische vlam blijft in Japan, als symbool van hoop. ,,Die vormt het licht aan het einde van de tunnel”, stelde Bach, die zei dat de Japanse premier Shinzo Abe ‘de volledige steun heeft van de Japanse regering om de nieuwe oplossing te laten werken’.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS