Voorrang voor topsporters? 'Niet gevaccineerd naar Tokio gaan, lijkt me vragen om problemen’
PollHet IOC hoopt dat zo veel mogelijk atleten en begeleiders gevaccineerd zijn als ze komende zomer naar Tokio reizen voor de Olympische Spelen. Maar zo simpel is dat niet.
Delen per e-mail
Door Rik Spekenbrink
Dat topsporters in het ene land meer aanzien genieten dan in het andere, werd deze week nogmaals duidelijk. Terwijl in België een discussie werd gevoerd over het met enige voorrang vaccineren van olympische atleten (voorlopige uitkomst: gewoon in de rij aansluiten), diende de Roemeense toptennisster Simona Halep als reclamebord voor het vaccinatieprogramma. Ze kreeg de spuit tegen het coronavirus en moedigde via sociale media anderen aan zich ook te laten vaccineren. Halep was overigens nog laat vergeleken bij de wielrenners van UAE Team Emirates. De ploeg van Tour-winnaar Tadej Pogacar was in de eerste week van dit jaar al aan de beurt voor een prik.
Poll
Moeten topsporters op weg naar Tokio voorrang krijgen bij vaccinatie?
-
Ja (23%)
-
Nee (77%)
In Nederland is het vooralsnog relatief stil over dit onderwerp. Dat komt, zo blijkt wanneer de woorden ‘voorkeur’ en ‘vaccin’ in één zin vallen, door de enorme gevoeligheid van het onderwerp. Hinkelien Schreuder, voorzitter van de Atletencommissie, weegt haar woorden zorgvuldig. Ja, sporters maken zich er zorgen om. Nee, het is niet gepast om voor te dringen.
Maar er wordt bij het ministerie van VWS wel een stille lobby gevoerd om de topsport in te delen in de categorie van vitale of belangrijke beroepen, in de hoop dat die medio mei of juni met enige voorrang aan de beurt is. Eerder liet sportkoepel NOC*NSF weten het (bij voorkeur ongeveer gelijktijdig) vaccineren van de olympische familie eigenlijk een zaak te vinden voor het IOC.
Niet gevaccineerd naar het olympisch dorp gaan, lijkt me vragen om probleem
,,De sport heeft al best veel vrijheden”, zegt Schreuder. ,,Ook daarom ligt het gevoelig. Maar atleten zeggen wel: het is ons beroep, onze toekomst hangt af van de Olympische Spelen. We zouden dus wel graag duidelijkheid krijgen over wanneer sporters aan de beurt komen.”
Atleten die gevaccineerd naar Tokio reizen, hebben geen privileges. Voor hen gelden dezelfde strenge protocollen. Maar uiteraard wordt wel het risico om positief te testen in Japan sterk verkleind. Uit Belgisch onderzoek zou bovendien blijken dat sporters die corona oplopen voor een periode tot twaalf weken dertig procent prestatieverlies riskeren.
Olympisch medaillewinnares, teamarts van de Nederlandse hockeyers én huisarts Conny van Bentum noemt voorrang voor sporters ‘echt heel lastig’. ,,Maar niet gevaccineerd naar het olympisch dorp gaan, lijkt me vragen om probleem. Het is een moeilijke spagaat.”
Van Bentum hoopt dat er de komende tijd een maatschappelijk draagvlak ontstaat om de relatief beperkte groep Tokio-gangers (450 atleten en begeleiders) voor te laten gaan om op andere gezonde jong volwassenen. ,,Miljoenen mensen over de hele wereld hebben plezier van zo’n groot sportevenement. Juist nu zouden de Spelen mooi vertier kunnen geven, zoals voetbal dat nu ook is voor veel mensen. Het probleem is alleen dat iedereen gelijk heeft vanuit zijn eigen perspectief. De horeca en theaters zeggen: wij moeten open, daar hebben ook veel mensen plezier van.”
Bekijk hier onze video's over het coronavaccin:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEerst meer vaccineren
Virologen: Vergeet die schitterende sportzomer maar!
Het EK voetbal, de Olympische Spelen, de GP in Zandvoort. Met een jaar vertraging wacht op papier alsnog een geweldig sportjaar. Maar virologen en andere experts twijfelen opnieuw sterk aan wat er straks uiteindelijk van overblijft. ,,Ook dit wordt geen normale sportzomer.’’ -
Doping-klokkenluider: ‘Rusland bedriegt olympische beweging nog steeds’
Zes jaar na zijn dopingonthullingen wachten de Russische klokkenluider Vitali Stepanov en zijn vrouw, atlete Joelia Stepanova, op een besluit op hun asielaanvraag in de Verenigde Staten. -
Eerste fakkeldrager valt dag voor start van tocht olympische vlam uit
De fakkelestafette met de olympische vlam voor de Olympische Spelen van Tokio heeft een dag voor aanvang al de eerste uitvaller. -
Kruisband gescheurd
Nederlandse skiester Jelinkova dag na kwalificatie voor Spelen per brancard afgevoerd
Skiester Adriana Jelinkova komt voorlopig niet in actie. De 25-jarige Nederlandse kwam zondag tijdens een wereldbekerwedstrijd in Kranjska Gora in Slovenië ten val en werd met een brancard afgevoerd. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat ze haar voorste kruisband heeft gescheurd. Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse skibond, heeft dat vernomen van de familie van Jelinkova. -
PREMIUMInterview & podcast
Baansprinters willen ook heersen op de Spelen: ‘Het moet super zijn, anders heb je een probleem’
Ze zijn de besten, de snelsten, de sterksten. Al jaren. Geen enkel ander land komt in de buurt van de Nederlandse teamsprintploeg. Op de Spelen van Tokio is voor Roy van den Berg (32), Jeffrey Hoogland (28) en Harrie Lavreysen (24) alleen goud goed genoeg.
-
Waar staat Nederland?
De medaillespiegel
-
Van dag-tot-dag
Het complete programma: welke Nederlanders zien we vandaag?
Het Zuid-Koreaanse Pyeongchang is vanaf 8 februari gastheer van de Olympische Winterspelen. Dit is het programma tot en met de sluitingsceremonie op zondag 25 februari. De genoemde tijden zijn aan te passen naar je eigen tijdzone. Het kan even duren voordat de widget is geladen. -
Organisatoren Spelen vrezen mensenmassa's bij olympische vlam
Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio heeft donderdag gezegd dat het de estafette met de olympische vlam in aanloop naar de Spelen vanwege de corona-epidemie tijdelijk opschort als die tot mensenmassa’s langs de route leidt. De tocht van de vlam naar Tokio wordt live op televisie uitgezonden om te voorkomen dat grote groepen mensen langs de weg samendrommen.