1. We vinden alles gevaarlijk, zelfs een kinderfeestje in een gymzaaltje
  PREMIUM

  We vinden alles gevaarlijk, zelfs een kinderfeestje in een gymzaaltje

  De gymzaal in Haghorst heet De Buitelaar, maar ondanks die naam kunnen kinderen er geen kopje meer duikelen tijdens een kinderfeestje. De gemeente Hilvarenbeek stopt namelijk met de verhuur van gymzaaltjes voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Misschien doen die kinderen dan namelijk wel dingen die ze horen te doen. Zoals wildebrassen, in de touwen zwieren of tot bovenin het klimrek klauteren. En wie weet kukelt er dan wel eentje naar beneden. Onveilig!
 1. Hoe een saai kanaal veranderde in een leuk en sierlijk riviertje
  PREMIUM

  Hoe een saai kanaal veranderde in een leuk en sierlijk riviertje

  Vol bewondering staan wij, een groepje montere wandelaars, te kijken naar een waterkrachtcentrale in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Het neerstortende water laat een turbine draaien die stroom opwekt voor 170 huishoudens. Gefinancierd door fris denkende bedrijven en optimistische particulieren. Het is een bemoedigende aanblik. Helder rivierwater laat de lamp branden: zo zou de hele wereld er dus uit moeten zien.
 1. Als Nederlanders op de schaats naar het stembureau kunnen, zou dit wezenlijke gevolgen hebben voor de uitslag

  Als Nederlanders op de schaats naar het stembureau kunnen, zou dit wezenlijke gevolgen hebben voor de uitslag

  Misschien was de kortstondige schaatspret ditmaal ook zo uitbundig omdat er de noodlottige sfeer omheen hangt dat het wel eens de laatste keer kan zijn. Volgens iedereen, op Baudet en Trump na, wordt de aarde steeds warmer. Straks is schaatsen op natuurijs iets dat de mensen vroeger deden, toen ze ook nog sponnen en breiden, de kolenkachel achter de beroete ruitjes gloeide en er in koude winters bloemen op de ramen stonden.
 1. Beste luisteraar wint

  Beste luisteraar wint

  GASTOPINIE - Zwartepiet, #MeToo, #Gasdebat. Het gesprek van de dag vindt steeds vaker op het internet plaats. Media als Twitter, Facebook en YouTube zijn niet alleen een belangrijke bron voor (nep)nieuws, mensen schromen ook niet hun mening in stevige woorden neer te zetten. Deze woordenwisselingen leiden steeds vaker tot onbegrip en conflicten. Mensen maken geen contact met de persoon aan de andere kant van de ether en komen verder uit elkaar te staan. Het debat verhardt en polariseert. Dat is een grote zorg, want het debat is van oudsher juist de vorm, waarbij sprekers door middel van argumenten op zoek gaan naar de waarheid.
 2. Halbe huilde om zichzelf, maar wie huilde om Ruud? Over politici die soms op mensen lijken.

  Halbe huilde om zichzelf, maar wie huilde om Ruud? Over politici die soms op mensen lijken.

  Het beste dat ik afgelopen tijd in de politiek heb gezien, is de traan van Halbe Zijlstra. Heel even spleet zijn politieke pantser open en veranderde de liberale hardliner in een man van vlees en bloed. Nog wat wonderlijker: hetzelfde overkwam Mark Rutte, de 1500-meterrijder van de politiek. Altijd perfect, altijd beheerst. De emotie voelde als een vleugje eerlijkheid in de gekunstelde wereld van de politiek.