1. Weet u wat het is, mevrouw: grote schepen keren langzaam
  PREMIUM
  Column

  Weet u wat het is, mevrouw: grote schepen keren langzaam

  Hij was eigenlijk siermetselaar. Kon de práchtigste middeleeuwse kerken restaureren. Niet zoals een gewone metselaar die stenen stapelt, mevrouw, maar met prachtige randjes, en hoekjes en krulletjes. Nét zo mooi als in de veertiende eeuw, en daarom belden ze hem ook altijd. Maar ja, de druk van het bedrijfsleven kon hij niet aan. Dus nu werkt hij bij de werkvoorziening. Heel ander werk. Het deed hem wel verdriet, vooral als hij langs een kerk kwam, maar je kon beter iets doen dan niets, dan was je nog verder van huis. Hij zong wel heel hard tijdens het werk. En váls, mevrouw, váls! De twee collega’s van de werkvoorziening waren elkaar net tegengekomen. De een aan het werk, de ander niet, ze hadden een hele tijd staan kletsen. Om zijn gedachten op een rijtje te zetten, besloot de man in het oranje dat hij wel een rookpauze verdiend had.
 2. Alle media zijn steeds nerveus op zoek naar de eeuwige jongere
  PREMIUM
  Column

  Alle media zijn steeds nerveus op zoek naar de eeuwige jongere

  Alle media zijn altijd ontevreden over hun eigen lezers of kijkers. Zij moeten namelijk jonger zijn dan werkelijk het geval is. Ik heb eens een lezersonderzoek bekeken van het vrouwenblad Margriet. De redactie ging ervan uit dat de gemiddelde lezeres hooguit veertig jaar was, er grensverleggende denkbeelden op nahield en bij voorkeur ook nog een beetje ‘stout’ was, zo nu en dan natuurlijk, en ook graag met mate. In werkelijkheid was de standaardlezeres ergens in de vijftig en weinig avontuurlijk want er mocht ook nog wel eens een pannenlap gehaakt worden.
 1. Saamhorigheid door waarschuwingen en oproepen van ANWB
  PREMIUM
  Column

  Saamhorig­heid door waarschu­win­gen en oproepen van ANWB

  Er is een heel treurig rijtje te maken van Nederlanders voor wie het niet opgaat. Maar in enquêtes horen wij altijd weer tot de gelukkigste volkeren op aarde. Een uiting van die massale tevredenheid, schreef ik onlangs, is het lidmaatschap van de ANWB. Het grootste blad van ons land, de Kampioen, is een ware ode aan de zorgeloosheid. Met z’n allen erop uit en daarna ‘de beentjes omhoog’ zittend in de scherp geprijsde bondsstoel met voetensteun in handige opbergzak.
 1. De Deventer Mediazaak: hoe media een onschuldige klusjesman hielpen opknopen
  PREMIUM
  BD

  De Deventer Mediazaak: hoe media een onschuldi­ge klusjesman hielpen opknopen

  Bijna altijd ben ik er trots op journalist te zijn. Maar af en toe krijgt dat eervolle gevoel dat wij journalisten de wereld mogen vertellen wat er speelt, een knauw. Als bij de persconferenties van Rutte en De Jonge de pers aan de beurt is, begin ik me altijd ongemakkelijk te voelen. Zelden leveren die vragen iets nieuws op, al is het maar omdat de kabinetsleden doorgetraind zijn en strikt bij hun vooraf bepaalde boodschap blijven.
 2. In het zuiden mocht de vastentrommel iedere zondag open
  PREMIUM
  Column

  In het zuiden mocht de vastentrom­mel iedere zondag open

  Als ik de principiële volksaard in het noorden des lands weer eens afzet tegen de laat-maar-waaien-mentaliteit hier in het zuiden, dan krijg ik steevast mails van lezers die proberen aan te tonen dat dit klinkklare onzin is. Zij geven hoog op over de Brabantse gemoedelijkheid als de gezellige smeerolie in de samenleving. En zij voegen daar, om mij mijn plaats te wijzen, aan toe dat Friezen zoals ik niet zo zeer principiëler zijn maar juist zure stijfkoppen.