1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

  Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.
 1. Dag Facebook! Waarom jongeren weer geïnteresseerd zijn in écht nieuws.
  PREMIUM

  Dag Facebook! Waarom jongeren weer geïnteres­seerd zijn in écht nieuws.

  Opeens realiseerde ik me dat ik de vraag al een tijd niet meer heb gehoord. ‘Jullie blijven toch wel bestaan, hè?’ Het waren onze trouwste abonnees die het regelmatig vroegen, bang dat ze de dag ooit nog eens zouden moeten beginnen zonder die dierbare krant. Dat ze de vraag stelden was niet zo gek. Er zijn tijden geweest dat ik ook niet zeker wist of we het nog lang zouden rooien. De oplage van de krant liep terug, op internet was geen droog brood te verdienen.
 2. Dit jaar op Knetters: een writer en een illustrator in residence
  PREMIUM
  COLUMN

  Dit jaar op Knetters: een writer en een illustra­tor in residence

  Compleet uitverkocht. Poppodium 013. De eerste editie van Knetters, precies acht jaar geleden. Een initiatief van SPIL, de Stichting Plezier In Lezen. Tegen alle trends in was, op een bodem van bevlogenheid, een plan geplant dat in minder dan geen tijd uitgroeide tot een knoepert van een kinderboekenfeest. Instant volle bak, kinderen uit hun dak. Een halfjaar eerder beleefde de grotemensenvariant zijn eerste bloei: Tilt, ook geworteld in enthousiasme, ook bemest met samenwerkingsverbanden, ook besproeid met een forse scheut tegendraadsheid.