1. Hoe Rutte de pers keer op keer buiten spel zet rond de corona-persconferenties
  PREMIUM
  BD

  Hoe Rutte de pers keer op keer buiten spel zet rond de corona-persconfe­ren­ties

  Opeens was er weer een eerste ‘persco’. Een eerste, want na bijna twee jaar Hugo de Jonge stond daar nu naast premier Rutte een nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Vooraf hadden we uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe opzet die de briefing zou krijgen. We hadden zelfs een hele lijst van plussen en minnen van de oude persconferentie gemaakt. Wat ik zelf een mooie plus vond: De Jonge die geduldig wachtte tot de gebarentolk op haar plaats stond en dan een knikje gaf.
 2. Het mag allemaal wel donker zijn, maar in het duister gebeuren soms mooie dingen
  PREMIUM
  Column

  Het mag allemaal wel donker zijn, maar in het duister gebeuren soms mooie dingen

  Omikron en code zwart hangen als een grijze wolk boven onze hoofden. Komende week gaan ze u gek maken met blue monday, blauwe maandag,de somberste dag van het jaar. Tel daarbij op het getier en geklaag over te strenge of juist te soepele lockdowns, sluitingen of juist opening van winkels danwel theaters, én het ontbreken van nieuw elan en concludeer met mij: het wordt een zware, diepduistere week. Maar ook in het donker gebeuren fantastische dingen. Gewoon, hier in de buurt.
 1. Verkleedpartij na beëdiging: wat speelt zich daar allemaal af in het koninklijke paleis?
  PREMIUM
  Column

  Verkleed­par­tij na beëdiging: wat speelt zich daar allemaal af in het koninklij­ke paleis?

  Vijftig jaar geleden stond een nieuw kabinet voor het eerst op het koninklijk bordes. Maar koningin Juliana wilde niet met al die pinguïns in jacquet op de foto, ‘ik ga daar niet tussen allemaal begrafenisondernemers staan’. Dus moeten sindsdien de mannelijke ministers na de beëdiging-in-jacquet snel een net pak aanschieten. Daar is krap een half uurtje voor, hoe zou dat gaan ten paleize?
 1. ‘Begin dit jaar goed, ga op zoek naar gratis geld’
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘Begin dit jaar goed, ga op zoek naar gratis geld’

  De eerste werkdag van 2022 begon met een stressvol klusje. Het aanvragen van Rijkssubsidie voor elektrisch rijden. Eindelijk heb ik een betaalbaar e-karretje gevonden dat er ook nog eens leuk uit ziet. Ik ga hier geen reclame maken. Maar vraag als u mij ergens ziet maar wat ik - als het goed is - ergens begin van de zomer ga rijden. Als u er ook een wil, wees er dan wel snel bij! Van de te verdelen 71 miljoen euro was er na twee dagen al ruim 20 miljoen aangevraagd.
 1. Verbijsterd stond ik opeens op het plein in Moskou, als ooggetuige van een mislukte staatsgreep
  PREMIUM

  Verbijs­terd stond ik opeens op het plein in Moskou, als ooggetuige van een mislukte staats­greep

  Waar was u toen twee Boeings zich in het WTC-gebouw in New York boorden? Dat weet u nog wel. Maar wat deed u op het moment dat de Sovjet-Unie ineenstortte? De grootste momenten in de wereldgeschiedenis worden soms makkelijk vergeten, bedacht ik toen we afgelopen week in minder dan een pagina stilstonden bij het uiteenvallen van de communistische wereldmacht, nu dertig jaar geleden.
 2. Hij stond níet in de lijstjes, de terugblikken en de overzichten
  PREMIUM
  Column

  Hij stond níet in de lijstjes, de terugblik­ken en de overzich­ten

  Dit jaar is er niemand geliquideerd in Brabant. In dit limbo tussen kerst en oud en nieuw grossiert de krant in lijstjes, overzichten en terugblikken. Ook het werk van Magere Hein wordt geëvalueerd, en de onderwereld had hij blijkbaar overgeslagen. Hoe het kwam dat er geen crimineel bloed vloeide, werd niet helemaal duidelijk. Er zaten wat mensen achter de tralies, dat speelde mee. Maar er werd ook geconcludeerd dat niks zo liquide was als het vernuft van de pillenboeren; drugs worden toch wel gemaakt. En voor het tweede opeenvolgende jaar dus in pais en vree. Goed nieuws.