Nederland is zeker geen internationale koploper als het gaat om de radicale energie- en klimaatransitie. Na de coronacrisis zal het nieuwe kabinet hiermee vol aan de slag moeten.
Volledig scherm
Nederland is zeker geen internationale koploper als het gaat om de radicale energie- en klimaatransitie. Na de coronacrisis zal het nieuwe kabinet hiermee vol aan de slag moeten. © Getty Images

2021 wordt het jaar van grote transities

OPINIEOnze samenleving en planeet snakken naar fundamentele verbeteringen. Er ligt dus straks een flinke uitdaging voor een nieuw kabinet, zeker in een crisis waarin het alle hens aan dek is.

  1. Wie schildert de nieuwe ‘aardappeleters’?
    PREMIUM
    opinie

    Wie schildert de nieuwe ‘aardappel­eters’?

    Opnieuw verzuip ik in De aardappeleters. Ik ben in het Van Gogh Museum en probeer me voor te stellen welke boodschap Vincent met deze schildering wilde afgeven. Ik word als Mierlose boerenzoon verleid tot de gedachte dat het lot van de hardwerkende, arme boeren in Nuenen anno 1885 hem na aan het hart lagen. Maar is dat wel zo? Vormden die arme stumperds niet slechts een middel om zijn ontluikend schildertalent te bewijzen aan de wereld?