Volledig scherm
PREMIUM
Uit de MMS-tijd: de middelbare meisjesschool Regina Mundi in Oss, de voorloper van het huidige Maaslandcollege.

50 jaar Mammoetwet. Emancipatie van de vrouw voltooid

opinieTot 1968 was het meisje voorbestemd om huisvrouw en moeder te zijn en het onderwijs was daarop ingericht. Toen in september 1968, nu dus 50 jaar geleden, de Mammoetwet werd ingevoerd, kwam de omslag [BD 28 augustus]. 

Intelligente meisjes, die voordien de MMS (Middelbare Meisjesschool) volgden, kwamen nu naar het VWO (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs), waarmee de weg voor hen openlag naar de universiteit. Weliswaar konden meisjes voordien via gymnasium en, voor sommige studies via de HBS, ook universitair onderwijs volgen, maar daar werd slechts beperkt gebruik van gemaakt.

Exclusief

Het beste van BD
  1. Op de voorpagina hesen we de vlag halfstok. Verder niets, even geen woorden. #Oss

    Op de voorpagina hesen we de vlag halfstok. Verder niets, even geen woorden. #Oss

    OSS - Op Linda en andere columnisten na schrijven we er eigenlijk nooit over. Maar ook wij zijn vader, of moeder, of worden het binnenkort. We zijn zelfs opa of oma. We komen thuis na een werkdag en moeten ons hart even luchten over wat de dag ons bracht. We leggen kinderen in bed, kijken ze liefdevol na als ze ’s morgens op de fiets stappen, naar school. Ook wij brengen kinderen naar het kinderdagverblijf.