'De ouder-kindrelatie laat zich niet zomaar uitbreiden naar een leraar-leerlingrelatie.'
Volledig scherm
PREMIUM
'De ouder-kindrelatie laat zich niet zomaar uitbreiden naar een leraar-leerlingrelatie.' © Bart Hoogveld

Aan alle thuisonderwijzers die er klaar mee zijn

opinieOuders die een carrière in het onderwijs overwegen, kunnen daarvoor terugdeinzen nu ze thuis hebben ervaren hoe zwaar het lesgeven aan hun eigen kinderen is. Toch geldt juist voor hen: word leraar!

De laatste weken waren alle ouders van schoolgaande kinderen een klein beetje leraar. Toch? Je kind aan het werk zetten, het op weg helpen met uitleg over wat de bedoeling is, complimenten geven over hoe hard er al gewerkt is en achteraf nagaan of het allemaal gelukt is. Dat zijn zo op het eerste gezicht allemaal behoorlijk ­leraar-achtige activiteiten. En als de signalen die ik om me heen hoor maatgevend zijn, dan zijn de meeste thuisonderwijzers er inmiddels wel zo’n beetje klaar mee. Ook voor diegenen die er vol enthousiasme aan begonnen, bleek het een hele klus en viel het vaak tegen om de kinderen steeds met frisse moed aan het schoolwerk te zetten. En te houden, niet te vergeten.

  1. Huiveren over ‘koffie-euthanasie’
    PREMIUM
    opinie

    Huiveren over ‘kof­fie-euthanasie’

    De levenswens van de diep demente oudere moet voor de arts bij een verzoek om euthanasie niet richtinggevend zijn; dat is waar het recente arrest van de Hoge Raad op neerkomt. De Hoge Raad bevestigde onlangs de vrijspraak door de rechtbank in Den Haag van de arts die in 2016 euthanasie verleende aan een vrouw die diep dement was: dat de arts zonder medeweten van de patiënte het slaapmiddel door haar koffie had geroerd, is geoorloofd en dat de arts niet meer met de patiënte heeft gesproken over haar doodswens is, gezien haar ernstige dementie, begrijpelijk. De zaak is bekend geworden als de ‘koffie-­euthanasie’.