Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Alem gaat niet los via sociale media

ColumnEen zedenzaak zoals in Alem ontwricht een hele gemeenschap, vooral als die klein is. Er wonen 570 mensen. In grote steden is dat één forse straat, niet meer. De slachtoffertjes en hun familie, de verdachte en zijn familie: ze kennen elkaar allemaal en vaak al heel lang.

De man om wie het gaat is actief in allerlei clubs, 'een graag geziene dorpsgenoot'. Altijd een van ons, en nu ineens dit. Het moet gevoelens geven van woede en onmacht, van verwarring, van verraad ook. Maar er is vermoedelijk ook zoiets tegenstrijdigs als mededogen: hij heeft ook weer familie die iedereen kent. 'Een joviale kerel met een leuk gezin', zo stond hij beschreven in de zaterdagkrant, 'ze kunnen het bijna niet geloven'. Zo'n huiveringwekkend citaat gaat je door merg en been. Het illustreert zo wreed en pijnlijk de ontreddering van alle betrokkenen. 'We zijn met z'n allen helemaal van slag.' 

  1. De kleren van de minister....
    PREMIUM
    opinie

    De kleren van de minister....

    ‘Voeding is veel te goedkoop’, kopte het BD op 17 juni. Voor wie of wat eigenlijk? Voor de consument? Zo ja, dan kunnen de vakbonden opnieuw aan de slag. Voor de handel misschien? In dat geval kan de regering de ‘boer wurgende’ inkoopkartels aanpakken. Voor de boer dan? Is de minister – toen Kamerlid – vergeten dat pas in 2015 het melkquotum is afgeschaft. Gevolg? Voor veel van de toch al weinig overgebleven melkveehouders betekende dit een afvalrace naar de ondergang.