Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Alem gaat niet los via sociale media

ColumnEen zedenzaak zoals in Alem ontwricht een hele gemeenschap, vooral als die klein is. Er wonen 570 mensen. In grote steden is dat één forse straat, niet meer. De slachtoffertjes en hun familie, de verdachte en zijn familie: ze kennen elkaar allemaal en vaak al heel lang.

De man om wie het gaat is actief in allerlei clubs, 'een graag geziene dorpsgenoot'. Altijd een van ons, en nu ineens dit. Het moet gevoelens geven van woede en onmacht, van verwarring, van verraad ook. Maar er is vermoedelijk ook zoiets tegenstrijdigs als mededogen: hij heeft ook weer familie die iedereen kent. 'Een joviale kerel met een leuk gezin', zo stond hij beschreven in de zaterdagkrant, 'ze kunnen het bijna niet geloven'. Zo'n huiveringwekkend citaat gaat je door merg en been. Het illustreert zo wreed en pijnlijk de ontreddering van alle betrokkenen. 'We zijn met z'n allen helemaal van slag.' 

  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.