Alleen nog water op school? Experts geven tips aan scholen die voedingsbeleid willen aanpassen
GASTOPINIETILBURG - Scholen kiezen steeds meer voor een gezond voedingsbeleid voor leerlingen. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum is daar blij mee, maar benadrukt dat draagvlak onder ouders cruciaal is. Een gastopinie van Postma-Smeets en expert Gedragsverandering Roel Hermans.
Delen per e-mail
Het artikel over de Tilburgse Don Sartoschool, dat vorige week in het Brabants Dagblad stond, haalde landelijk het nieuws. Op deze basisschool mogen leerlingen alleen nog maar water drinken en grote koeken zijn er in de ban gedaan.
Het nieuwe schoolbeleid deed de gemoederen flink oplopen. Eén ouder startte zelfs een Facebookactie om de school op andere gedachten te brengen. Inmiddels is het conflict tussen school en ouders opgelost, maar het onderwerp gezond eten en drinken op (basis)scholen is door deze kwestie wel weer zeer actueel.
Kinderen verblijven een groot deel van de dag op school, met meestal één of meer eet- en drinkmomenten. De school speelt zodoende een belangrijke rol in het eet- en drinkgedrag van de leerlingen. Kinderen verschillen wat betreft hun eetgewoonten en voorkeuren. Voor elk kind geldt echter dat suikerrijke dranken vooral slecht zijn voor de tanden en bovendien de kans op overgewicht vergroten. Het Voedingscentrum stimuleert scholen daarom beleid te maken over gezond eten en drinken.
Duidelijke keuze
De maatregel van de Tilburgse school past in een goed voedingsbeleid: het is een duidelijke en eenduidige keuze die een gezonde bijdrage levert aan het voedingspatroon van alle kinderen op die school. Thuis maken ouders keuzes over de andere eet- en drinkmomenten van hun kinderen.
Het is belangrijk dat ouders betrokken worden bij het maken van duidelijke afspraken over de pauzehap, drinken en traktaties. De reactie van de ouder die de Facebookactie startte, is kenmerkend voor wat we in de psychologie herkennen als reactance. Deze vorm van weerstand ontstaat wanneer mensen zich bedreigd of beperkt voelen in hun keuzevrijheid. Dit gebeurt vaak wanneer mensen niets te kiezen hebben of te weinig betrokken zijn bij een beslissing die hen aangaat.
Om deze vorm van weerstand te beperken, reikt het Voedingscentrum scholen handvatten aan om samen met ouders aan de slag te gaan voor een gezonde(re) school. Een goede samenwerking tussen school en ouders bepaalt namelijk in sterke mate of het nieuwe voedingsbeleid kans van slagen heeft.
Plan
Enkele tips voor scholen die hun voedingsbeleid willen aanpassen zijn:
1) Breng de huidige situatie in kaart. Op welke leefstijlpunten gaat het goed? Waar kan of moet het beter?
2) Verzamel feedback. Bespreek het voorlopige plan voor een voedingsbeleid met (pedagogisch) medewerkers en ouders. Vraag betrokkenen om hun reactie. In welke mate is er bijvoorbeeld sprake van weerstand?
3) Organiseer een laagdrempelige bijeenkomst over gezond eten en drinken op school. Probeer zoveel mogelijk ouders te bereiken en houd rekening met verschillende achtergronden en houdingen. Zo is voor de een water drinken gezond en vanzelfsprekend, terwijl het voor de ander een bezuinigingsmaatregel lijkt.
Optimaal
Het allerbelangrijkste is dat ouders zich gehoord voelen in het nieuwe beleid en begrijpen waarom een school water drinken, of andere maatregelen voor gezonder beleid, belangrijk vindt. Alleen bij voldoende draagvlak profiteren kinderen optimaal van een gezondere schoolomgeving, waarin al op jonge leeftijd aandacht is voor het belang van goede eet- en drinkgewoonten.
Roel Hermans is expert Gedragsverandering en Astrid Postma-Smeets is expert Voeding en Gezondheid van het Voedingscentrum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alle ruimte voor een jongen die geen water lust
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMColumn
Hilversum als het laatste rode bolwerk is echt grote onzin
Als een lezer mij berispt omdat ik ervan word verdacht linkse waanideeën te hebben, probeer ik de geachte inzender te troosten door te verwijzen naar de columns van Angela de Jong en Eus. Zij laten zich er graag op voorstaan rechts te zijn, in ieder geval gelukkig niet links. Waarbij tv-recensente Angela de Jong vooral kribbig doet over talkshows zoals M waarin zijzelf niet wordt uitgenodigd en die derhalve links zijn. -
VIDEO
School verplicht kinderen water te drinken, ouders boos: 'Water is voor honden'
TILBURG - Geen cola, energiedrank en zelfs geen limonade meer. Kinderen op basisschool Don Sarto in Tilburg mogen vanaf dit schooljaar alleen nog maar water drinken op school. Tot woede van veel ouders. -
Deskundigen over verplicht water: 'School moet zich bescheiden opstellen'
TILBURG – Bepalen wat een kind mag eten en drinken: moet de school daar regels over opstellen, of is dat toch echt aan de ouders? Het Brabants Dagblad vroeg het aan drie deskundigen: ‘Meester Mark’ van der Werf, diëtiste Suzanne de Cock uit Tilburg en Hélène Leenders, hoofdonderzoeker bij Fontys Hogeschool Pedagogiek. -
PREMIUMopinie
Vergrijzing, dat vereist kathedraaldenken
Een kathedraal bouw je voor de komende generaties. Zo moet je ook bij de aanpak van de vergrijzing niet naar de korte termijn kijken maar een concept bedenken dat staat als een huis, zoals de Deltawerken.
-
PREMIUMcolumn
Een gedrukte Top-40
Vorige week zaterdag overleed Lou Ottens. Lou werkte bij Philips en was de uitvinder van het cassettebandje. Een uitvinding die als een rode draad door mijn pubertijd loopt. Het cassettebandje was voor mij meer dan alleen muziekbeleving. -
PREMIUMopinie
Corona – lokale democratie: het staat 1 – 0
De politiek van Meierijstad en in andere gemeenten is al bijna een jaar lang zo goed als dood door corona. Wat begon als tijdelijke overmacht, lijkt inmiddels een doelbewuste poging om het debat in de raadszaal te smoren. Het wordt tijd om de raadszaal te heroveren. -
Conflict tussen ouders en Don Sarto opgelost: 'We willen allemaal het beste voor onze kinderen'
TILBURG - Het conflict tussen het schoolbestuur van Don Sarto en enkele boze ouders van leerlingen is voorbij. Met de kennis van nu willen de protesterende ouders de strijdbijl begraven. Ze geven zelfs aan begrip te hebben voor de maatregel.