Joep Trommelen
Volledig scherm
PREMIUM
Joep Trommelen © Marc Bolsius

‘Als er weer eens een wrak brandt in Veen, laten we dat netjes staan’

In Veen heeft een aantal cultuurbewakers zich ontfermd over het Koeienmelken. Die locale traditie van rond 1900, arme mensen mochten met Pinksteren één keer gratis koeienmelken, dreigt in de vergetelheid te raken. Maar door het melken te vervangen door het in brand steken van sloopauto’s is een traditie in ere hersteld. Veen heeft zijn eigenheid terug. Hoera!

 1. ‘Wijzen, die moeten we in Tilburg veel meer hebben’
  PREMIUM

  ‘Wijzen, die moeten we in Tilburg veel meer hebben’

  Natuurlijk moet er zo’n commissie komen. Een club van wijzen. Afgelopen week werd dat idee geopperd, en het lijkt me een uitstekend plan. Al die speelse, kleurrijke en enigszins rebelse muurschilderingen die Tilburg er het afgelopen jaar bij heeft gekregen, ik zeg paal en ik zeg perk. Wijzen moeten we hebben, wijzen die – de naam zegt het al – wijzen waar en hoe en door wie er gesprayd en geverfd mag worden. Het wordt gewoon te gek, al die spontane vrolijkheid.
 2. Den Bosch mag de hoge kosten niet weten van Het Geheime Theater
  PREMIUM
  Column

  Den Bosch mag de hoge kosten niet weten van Het Geheime Theater

  Heel lang geleden, de datum kan ik al niet meer terugvinden, organiseerden Bossche bezwaarmakers een discussieavond. Hun bezwaren gingen over de plannen om het Theater aan de Parade in de Brabantse hoofdstad te slopen en er ongeveer net zo’n theater weer op te bouwen. Alsof je de Sint-Janskathedraal afbreekt omdat je het spannend vindt (‘een uitdaging!’) om zo’n zelfde magistrale basiliek helemaal opnieuw in elkaar te knutselen. In de lokale politiek heet zoiets: ambitie. Soms zelfs: visie.