Hans van Alebeek
Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Alebeek © Van Assendelft Fotografie

Als je zaken doet met Henk van Tiel, ‘boer pas op je kippen’, weten ze in Zeeland. Nu de gemeente nog

Column tHansIn navolging van Herman Kuiphof verzucht half Zeeland dezer dagen: ‘Zijn we er toch weer ingetuind’. En nee, dan gaat het niet over de wedstrijd van Oranje tegen de VS, maar om de perikelen rond het parkeren bij het gloednieuwe Dorpshuis.

 1. Nederland moet nu doorpakken: lever niet alleen Patriots maar ook tanks aan Oekraïne
  Jouw mening

  Nederland moet nu doorpakken: lever niet alleen Patriots maar ook tanks aan Oekraïne

  Nederland wil meedoen aan een Duits-Amerikaans plan om Patriot-raketten voor luchtafweer naar Oekraïne te sturen, liet premier Rutte gisteren in Washington weten. Over hoe dat er precies uit gaat zien wordt nog overlegd, maar het moet een ‘substantiële bijdrage’ worden, zegt Rutte. ,,Dat is meer dan training, het gaat ook om spullen.” De Oekraïense president Zelenski liet echter eerder al doorschemeren dat hij zwaarder geschut zoals tanks nodig heeft om de Russen effectief te kunnen bestrijden.
 1. Onze aarde groeit niet
  Lezersbrieven

  Onze aarde groeit niet

  Graag reageer ik op het goede artikel van Rob Bots in Podium [BD 22 december; Aanpak stikstof. Is dat ‘gezond’?]. De grootste veroorzaker van de stikstofuitstoot is de mens. Volgens Rob gaat het bij het terugdringen daarvan om mensenlevens en gezonde levensjaren van Brabanders. Maar zolang wij alleen maar kunnen denken in groei, in woningbouw, in de aanleg van wegen en dus in economische groei, gaan we voorbij aan het feit dat onze aarde niet groeit en dat er een bepaalde verhouding moet zijn tussen mens en natuur. Alle vormen van groei zullen die verhouding verder verstoren. De politiek is het erover eens dat er in Nederland een miljoen woningen bij moeten komen. En dat de bevolking zal groeien naar 20 miljoen inwoners. Uiteraard gun ik iedereen een woning, maar we moeten ons wel realiseren dat al deze woningen ergens gebouwd moeten worden en dat dit ten koste gaat van de natuur en dus ook van de biodiversiteit. Deze levensbedreigende verstoring zal leiden tot nieuwe pandemieën, want uiteindelijk is de natuur de baas. Laten we ons bewust zijn van het feit dat het geld hoofdzakelijk wordt uitgegeven aan het verplaatsen van het probleem. En niet aan een structurele en menswaardige oplossing.
 2. Raadsleden en wethouders mogen in het openbare leven nooit dronken zijn
  Jouw mening

  Raadsleden en wethouders mogen in het openbare leven nooit dronken zijn

  ‘Een kwajongensstreek die op een bepaalde manier nogal is opgeblazen’. Zo kijkt het CDA in Maasdriel terug op de affaire rond raadslid Sjors Pardoel, nadat die afgelopen week landelijk in het nieuws kwam omdat hij in een dronken bui zijn pony eventjes achterliet op een terras in Den Bosch. Bij het Periklesinstituut, waar politici en bestuurders worden gecoacht, benadrukken ze dat raadsleden ook maar mensen zijn. Maar hoe doe je het dan goed? Het blijft schipperen tussen ‘Als raadslid dronken op straat? Nee, dat kan gewoon niet. Je hebt een publieke rol, bent een voorbeeld en lid van het gemeentebestuur’ en ‘Iedereen moet uit zijn dak kunnen gaan’.