Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Bij de Hema is 1,5 meter 15 tompoucen

ColumnEenmaal per jaar hield in ons dorp het IJkwezen zitting in het achterzaaltje van café De Zwarte Arend. In ons winkel­leven was dat een formeel moment: mijn vader ging dan met de houten meetstok waarmee in onze manufacturenzaak de stoffen werden gemeten, naar de ijker. Die controleerde of de stok nog precies één meter was, want die kon aan de punt een beetje slijten. Je kon er ook mee rommelen, maar zo ­waren mijn nijvere ouders natuurlijk niet.

 1. Mondkapjes in het onderwijs verplichten?
Ik zeg: doen!
  PREMIUM
  opinie

  Mondkapjes in het onderwijs verplichten? Ik zeg: doen!

  Vanaf maandag 26 oktober draag ik een mondkapje op de school waar ik stage loop. Veel middelbare scholen voeren vanaf deze week een mondkapjesplicht in; voor zowel de medewerker als de leerling. ­Covid-19 heeft de afgelopen maanden voor discussies gezorgd die wij een jaar geleden nooit voor mogelijk hadden gehouden. Zo heeft ook het dragen van een mondkapje veel vragen opgeroepen. Er klinken tegengeluiden, maar het oplopende aantal besmettingen is een feit.
 2. Wees behalve de luis in de pels, óók de brenger van hoop
  PREMIUM
  opinie

  Wees behalve de luis in de pels, óók de brenger van hoop

  Het is ’s nachts en je ligt in bed. Een onbekend geluid haalt je uit je slaap en wanneer jij je ogen opent, slaan de hitte en de rook je in het gezicht. Je port snel je partner wakker, die slaperig en mopperend overeind komt. ‘Wat is er, schat?’ ‘Er is brand, lieverd. Laten we de boel snel blussen met emmers water.’ Je partner schudt zijn hoofd. ‘Dat kun je beter doen met een brandblusser, popje. En volgens mij moeten we gewoon maken dat we wegkomen.’ Dan rent je puberzoon al kuchend en met roet in zijn gezicht de kamer binnen. ‘Zeg, pap en mam. Hadden jullie niet veel eerder moeten ingrijpen? Heel mijn kamer is naar de klote!’

Poll

Verplicht mondkapje op plaatsen waar anderhalve meter afstand houden niet kan

 • Ja (68%)
 • Nee (32%)
3044 stemmen