Volledig scherm
PREMIUM
© Tom Janssen

Booming Brabant? Vergeet het maar!

opinieOm de hoogindustriële kenniseconomie van Brabant goed te kunnen laten draaien, is een vitale culturele sector absoluut noodzakelijk. Het nieuwe provinciale bestuursakkoord zet dit allemaal op losse schroeven. 

‘Booming ­Brabant’ is een treffende metafoor voor de spectaculaire ontwikkeling die onze provincie sinds het einde van de 19de eeuw doormaakt; van een achtergebleven, overwegend agrarische plattelandsregio tot de hedendaagse innovatieve, internationale kenniseconomie. De Aardappeleters van Vincent van Gogh enerzijds en de chipmachinebouwer ASML anderzijds als iconen die deze ontwikkeling als het ware markeren.

  1. Huiveren over ‘koffie-euthanasie’
    PREMIUM
    opinie

    Huiveren over ‘kof­fie-euthanasie’

    De levenswens van de diep demente oudere moet voor de arts bij een verzoek om euthanasie niet richtinggevend zijn; dat is waar het recente arrest van de Hoge Raad op neerkomt. De Hoge Raad bevestigde onlangs de vrijspraak door de rechtbank in Den Haag van de arts die in 2016 euthanasie verleende aan een vrouw die diep dement was: dat de arts zonder medeweten van de patiënte het slaapmiddel door haar koffie had geroerd, is geoorloofd en dat de arts niet meer met de patiënte heeft gesproken over haar doodswens is, gezien haar ernstige dementie, begrijpelijk. De zaak is bekend geworden als de ‘koffie-­euthanasie’.