Volledig scherm
© ThinkStock

Breng de werkelijke kosten van onderhoud in beeld

GASTOPINIE - Weer een artikel zonder een echt onderzoek (BD 21 september; 'Grote loonkloof met Oost-Europa'). De minimum inkomensverschillen met Nederland zo neerzetten, geeft die Europeaan de aanzet om toch maar naar Nederland te gaan. Terwijl het hier veel duurder is om te wonen, uit eten te gaan, jezelf verzekerd te krijgen etc.

Een paar voorbeelden: in het centrum van Praag een 2-gangenmaaltijd voor twee personen met 1 glas wijn en een 1/2 liter bier per persoon besteld. Kosten: 18 euro. Krijg je dat voor elkaar in Nederland? Zelfs bij de McDonald's niet. Dit bedrag ben je hier alleen al kwijt aan drank. In Kroatië in de toeristencentra kost een kop koffie 1,50 euro (niet de espresso zoals hier, want voor dezelfde maat ben je hier 4,50 euro kwijt).

Slechte naam

Je moet die Europeaan die in het oosten woont niet lekker maken met loonverschillen. Ze komen hier naartoe en kunnen niet meer terug, en worden hier doodongelukkig van het jachtige leven en de uitbuiterij.

De gevolgen zijn dan ook regelmatig te zien. Ze krijgen een slechte naam en worden dan ook nog weggepest. Eenmaal terug in eigen land krijgen wij als NL-burger die daar op bezoek komen weer het negatieve over ons heen. En het cirkeltje is weer rond.

Breng de werkelijke kosten eens in beeld van levensonderhoud per maand. Dan zul je zien dat Nederland helemaal niet het Utopia is wat velen denken.

A. Staps woont in Tilburg.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement