Volledig scherm
. © BD

‘Daaaaarrrrr gaan we weeeeerrrrr’, het is weer kermis in Tilburg

De sjouwers die de attracties in Schijndel opbouwden, tongzoenen in de rups in Vught - net als vroeger - en de kapper in Kerkdriel waar het in aanloop naar de kermis met de benen buiten hangt, want shinen is daar de norm tussen de botsauto’s en boksbal.

Met collega’s maak ik een kroniek over kermissen in de regio Den Bosch en Meierij. Hartstikke leuk om te doen. Maar het is natuurlijk allemaal klein bier in vergelijking met de Tilburgse kermis, de grootste van de Benelux. Vandaag gaat-ie weer van start.

Hoewel het meisje in mij nog steeds graag in de rondte zwiert, denkt mijn lijf daar tegenwoordig anders over. Gelukkig is een kermis ook een attractie op zich zonder ergens in te gaan. Alleen al de kakofonie van kermisklanken: exploitanten die steeds maar ‘daaaaarrrrr gaan we weeeeerrrrr’ roepen of: ‘Are you ready, yo yo yo yo!’ We’re flying high, we ‘re flying right up to the sky van Captain Hollywood en ‘touwtje trekken: altijd prijs!’ De geur van versgebakken oliebollen en mierzoete suikerspinnen.

Aan de zwier gaan tussen de dragqueens op Roze maandag, al is het elke dag een komen en gaan van mensen in alle kleuren van de regenboog. Rondslenteren en opa’s en oma’s die trots naar hun schatjes in de draaimolen zwaaien. Een veel te grote zuurstok kopen. Zien hoe jongens met te veel gel in hun haar al hun kleingeld in dat grijpapparaat gooien en dan eindelijk een pluchen beest omhoog takelen. Lange haren die weer fatsoenlijk worden gedaan na een ritje over de kop. Jankende kinderen die nóg een keer in de breakdance willen, maar papa is toch zeker Sinterklaas niet!

Kermissen hebben het zwaar, klinkt het overal. Maar alleen al voor het kijken zou het zo zonde zijn als dit stukje erfgoed óóit verloren gaat.

  1. ‘De comeback van Schwaab herinnert aan het retourtje Rome van René van de Kerkhof in de zomer van 1980’
    PREMIUM
    Column

    ‘De comeback van Schwaab herinnert aan het retourtje Rome van René van de Kerkhof in de zomer van 1980’

    Trots klinkt er door vanuit Eindhoven wanneer het over de top-transfer van Hirving Lozano gaat. Een record, beiert het bijna jubelend, ook al houdt PSV na alle afdrachten in Mexico er misschien wel minder aan over dan de 34 (?) miljoen voor Memphis Depay in 2015. Wat de supporters wordt ontnomen, is bijzaak. Voetballers zijn handelswaar, noodzakelijk om exploitatiegaten te dichten.