‘Een collega van ons verwoordde het onlangs symbolisch doch kernachtig: ­Tesla’s zijn auto’s voor rijke mensen.’ Foto: de productielijn van Tesla in Tilburg.
Volledig scherm
PREMIUM
‘Een collega van ons verwoordde het onlangs symbolisch doch kernachtig: ­Tesla’s zijn auto’s voor rijke mensen.’ Foto: de productielijn van Tesla in Tilburg. © ANP

De drie vloeken van duurzaamheid

opinieDuurzaamheid krijgt steeds meer politieke en bestuurlijke aandacht. Toch moet ervoor worden gewaakt dat duurzaamheid niet losgekoppeld raakt van de realiteit. Duurzaamheid is in feite niet heel duurzaam.

Onlangs verscheen het rapport ‘Nederland duurzaam vernieuwen’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin valt te lezen dat de kans op succesvolle transities richting duurzaamheid wordt vergroot door een koppeling met sociale, economische en ruimtelijke agenda’s. Het is belangrijk daarbij zogeheten ‘meekoppelkansen’, de mogelijkheid om transities op diverse domeinen van elkaar te laten profiteren en elkaar te laten versterken, te identificeren. Het PBL stelt terecht dat er op diverse domeinen, zoals circulaire economie, landbouw en voedsel en klimaat, transities nodig zijn. Echter, om die transities te bewerkstellingen, moet worden onderkend dat duurzaamheid aan minstens drie ‘vloeken’ lijdt aan duurzaamheid die deze transities danig bemoeilijken.

  1. Huiveren over ‘koffie-euthanasie’
    PREMIUM
    opinie

    Huiveren over ‘kof­fie-euthanasie’

    De levenswens van de diep demente oudere moet voor de arts bij een verzoek om euthanasie niet richtinggevend zijn; dat is waar het recente arrest van de Hoge Raad op neerkomt. De Hoge Raad bevestigde onlangs de vrijspraak door de rechtbank in Den Haag van de arts die in 2016 euthanasie verleende aan een vrouw die diep dement was: dat de arts zonder medeweten van de patiënte het slaapmiddel door haar koffie had geroerd, is geoorloofd en dat de arts niet meer met de patiënte heeft gesproken over haar doodswens is, gezien haar ernstige dementie, begrijpelijk. De zaak is bekend geworden als de ‘koffie-­euthanasie’.