Volledig scherm
PREMIUM
Een overzicht van Haven Acht in Waalwijk. © Airpro Waalwijk

De dubbele pet van een Rijksbouwmeester

opinieIn Tilburg dient geen enkel distributiecentrum meer een plek te krijgen in het weiland, aldus Rijksbouwmeester Berno Strootman [BD 31 oktober]. Nieuwe XXL-dozen mogen alleen nog op bestaande bedrijventerreinen. Als voorbeeld van het uit de hand gelopen beleid noemt hij, in De Volkskrant van de dag daarvoor, de ‘bontjas aan bedrijven’ rond Waalwijk en Tilburg. Hoe curieus.

In Tilburg kennen we deze rijksadviseur, die met zijn Strootman BV in 2018 Landschapspark Pauwels tekende; een plan om het gebied tussen deze steden te ‘upgraden’, ofwel exploitabel te maken. Met vakjargon en marketingtaal heeft hij alle economische XXL-behoeften van overheden en bedrijfsleven in één ‘toegankelijk landschap’ ingepast. Strootmans BV blinkt namelijk uit in het toevoegen van economische waarde en het aanbrengen van een parkachtige laag.

  1. Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
    PREMIUM

    Waarom het absoluut noodzake­lijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan

    De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals.