Volledig scherm
PREMIUM
BDS-demonstranten riepen in mei in Tel Aviv op tot een boycot van het Eurovisie Songfestival. © AP

De dubbele standaard tegenover Israël

opinieDe anti-Israëlische BDS-beweging kreeg een podium bij de Tilburgse academie. Is deze omstreden actiegroep op de campus van onze universiteit ‘salonfähig’ geworden?

Eind juli werd in de Economische en ­Sociale Raad van de VN Israël veroordeeld omdat het land de rechten van Palestijnse vrouwen zou schenden. Behalve Nederland stemden ook, onder meer, Saoedi-Arabië en Iran voor deze resolutie. Zoals bekend hebben vrouwen in deze laatste twee landen nauwelijks rechten. Toch zijn deze landen nooit veroordeeld geweest voor het schenden van vrouwenrechten. Het tekent de dubbele standaard die in het internationale recht geldt als het om Israël gaat. Het regime in China, bijvoorbeeld, kan grote delen van zijn eigen bevolking, zoals de Oeigoeren, ongestraft achter tralies of in kampen zetten, of zelfs vermoorden zonder dat er ooit een veroordeling vanuit de VN komt. Voor mindere vergrijpen wordt Israël continu op de vingers getikt.

  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.