De Sint-Janskathedraal, penseel in waterverf in kleuren van Jan Abrahamsz. van Beerstraten (1622-1666). De Sint-Jan is een pronkstuk van de architectuur uit de Bourgondische tijd.
Volledig scherm
De Sint-Janskathedraal, penseel in waterverf in kleuren van Jan Abrahamsz. van Beerstraten (1622-1666). De Sint-Jan is een pronkstuk van de architectuur uit de Bourgondische tijd. © Fons Knegtel

De eeuw die we vergeten

GASTOPINIE - De geschiedenis van de Bourgondische Nederlanden wordt in het onderwijs verzwegen. Het was een tijd van grote politieke en culturele bloei. Brabant als 'centrum' van Noord-Europa.

 1. Meer vertrouwen in wapens dan in diplomatie
  PREMIUM
  opinie

  Meer vertrouwen in wapens dan in diplomatie

  ‘De opdracht na Hiroshima’. Onder deze titel sprak Wil Verheggen, bestuurslid van Artsen voor vrede (NVMP), in het BD van 4 augustus zijn zorg en oordeel uit over het mogelijk toekomstig gebruik van kernwapens. Een nucleaire explosie is een absolute verschrikking, zéker als je je realiseert, dat de verwoestende atoombommen op Hiroshima en Nagasaki klapperpistooltjes waren in vergelijking met de atoomwapens, die ná 1945 ontwikkeld zijn.
 1. Zwarte Piet, slavernij en nu ook een kunstwerk: we zijn weer terug bij beeldenstorm en boekverbranding
  PREMIUM

  Zwarte Piet, slavernij en nu ook een kunstwerk: we zijn weer terug bij beelden­storm en boekver­bran­ding

  Het is niet de coronacrisis die me onderhand somber begint te maken. Waar ik somber van word, is zo’n kwestie als die rond het kunstwerk Destroy my face in de skatehal in Breda. Kunstenaar Erik Kessels bekleedde de vloer van de hal met enorme foto’s van vrouwengezichten die er na plastische chirurgie niet mooier op werden. Skaters maken door erover te rijden de verminking compleet en het is niet moeilijk om er een aanklacht tegen cosmetische chirurgie in te zien. Ik ben er zelf niet zo kapot van, maar daar gaat het even niet oo.

Poll

Verplicht mondkapje op plaatsen waar anderhalve meter afstand houden niet kan

Verplicht mondkapje op plaatsen waar anderhalve meter afstand houden niet kan

 • Ja (75%)
 • Nee (25%)
2423 stemmen