Hertogdom Brabant.
Volledig scherm
PREMIUM
Hertogdom Brabant. © BD

De Herenigde Regio’s van Brabant

opinieBeste Lucas van Houtert, goed dat jullie de afgelopen maanden de Brabantse situatie eens duidelijk onder de aandacht hebben gebracht [BD 18 mei]. Op een mooie en leuke manier, chapeau. Maar men dacht, en denkt, hierbij nog steeds te klein! 

De serie behandelde namelijk alleen nog maar de Noord-Brabantse kant van de zaak. Wanneer men echter nou eens aan een soort van Herenigde Regio’s van Brabant denkt, dus inclusief het Brabantse deel van België (provincies Antwerpen, Vlaams Brabant, Waals Brabant en Brussels Gewest) dan praat je pas echt over een serieuze Euregio. Samen goed voor een kleine 7,5 miljoen inwoners. Dat zijn er bijna zoveel als in Zwitserland en een stuk meer dan in Denemarken of Noorwegen! En wanneer het bruto nationaal product van dit totale Brabant wordt bekeken – meer dan 350 miljard (!) euro – dan staat Brabant gelijk met landen als Ierland en Noorwegen, zijn we groter dan Portugal en zelfs 2 x zo groot als Bulgarije! Dan is de Euregio Brabant echt wel een serieuze gespreks- en handelspartner.

  1. Meer kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Ze verdienen onze steun
    PREMIUM
    opinie

    Meer kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Ze verdienen onze steun

    De lockdown is ingesteld om kwetsbare mensen te beschermen en de juiste zorg voor ­corona-patiënten te kunnen leveren. De laatste weken lijkt het virus onder controle, toch zijn de lockdown-maatregelen nog maar deels versoepeld. Het argument is de dreiging van een tweede griepgolf. Lockdown-maatregelen blijken echter negatieve effecten te hebben voor de gezondheid waardoor we juist vatbaarder worden voor ziekten.