Column Frank van Pamelen
Volledig scherm
PREMIUM
Column Frank van Pamelen © BD

‘De naam Berend de Vries telt niet voor niets nuldertien letters’

TILBURG - Tuurlijk, Berend. Utrecht is ook mooi. Prima werkplek. Veel te doen ook, zeker voor een onvermoeibare bergopfietser als jij. Maar je gaat er niet wonen. Er zijn grenzen. Home is where the heart is. En je hart klopt onmiskenbaar hier.

 1. Marktwerking betekent: de vrije jongens bepalen hoe het gaat in het land
  PREMIUM
  Column

  Marktwer­king betekent: de vrije jongens bepalen hoe het gaat in het land

  Het politieke toverwoord ‘marktwerking’ betekent dat je een land moet overlaten aan de dadendrang en de luimen van kooplieden en handelaren, de vrije jongens dus. Liberalen zijn daar altijd erg voor: zo weinig mogelijk overheid en regels, vroemvroem op de snelwegen en iedereen moet zijn eigen handen laten wapperen. Als je arm bent is dat je eigen stomme schuld, want de rijken zijn toch ook op eigen kracht zo rijk geworden.
 2. Een onbekend rotgevoel is het, het gevoel financiële tegenvallers niet te kunnen veroorloven
  PREMIUM
  Column

  Een onbekend rotgevoel is het, het gevoel financiële tegenval­lers niet te kunnen veroorlo­ven

  Een kilo gehakt kost een tientje, op een paar cent na. De dokter had de komende drie weken geen tijd voor me, bleek uit de online agenda waarin ik zelf een afspraak moest inplannen. Deze winter schijn ik niet te kunnen autorijden, want dan is er volgens de laatste berichten geen diesel meer. De kinderopvang wordt ook onbetaalbaar, om van de energierekening nog maar niet te spreken. De vooruitzichten zijn git- en gitzwart.