Volledig scherm
PREMIUM
© Tom Janssen

De nieren zijn nog niet diep genoeg geproefd

opinieVoordat een definitief akkoord gesloten wordt voor een nieuw provinciebestuur, zouden VVD, CDA en FvD in een document vast moeten leggen wat voor samenleving en rechtsstaat men voor ogen heeft. Intussen dreigt het CDA een onvoorspelbare allemansvriend te worden.

Het vraagstuk van coalitievorming met Forum voor Democratie plaatst het CDA in Brabant maar zeker ook landelijk voor een belangrijk dilemma. Dat blijkt uit het debat binnen het CDA, dat wat langzaam op gang komt, maar steeds urgenter wordt nu de eerste echte coalitie op provinciaal niveau in Brabant een feit lijkt te worden. Het is in de recente geschiedenis niet des CDA’s om legale politieke partijen uit te sluiten. Ook als het populistische partijen zijn. Anderzijds ervaren wij door uitlatingen van hun partijleiders (Baudet, Wilders) een dermate grote kloof met onze eigen overtuigingen over wat een democratie zou moeten zijn, dat een dergelijke samenwerking tegen de borst stuit en niet zonder risico is.

  1. Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’
    PREMIUM

    Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’

    WAALWIJK - Waspik krijgt wellicht een betere haven. Als het tenminste eerst nieuw industrieterrein slikt. Want anders is er volgens het Waalwijkse gemeentebestuur te weinig geld. Waspik wacht zo een sigaar uit eigen ‘dozen’. Die het dorp zelf betaalt door eigen leefbaarheid te verkopen. Zo is het gegaan met al die ‘dozen’ boven de A59. De ooit fraaie polder dingt nu mee naar de prijs voor ‘lillukste stukske Brabant’.