Volledig scherm
PREMIUM
Bezoekers van de salafistische As-Soennah moskee in Den Haag. © Phil Nijhuis/ANP

De onhandige definities van Soroush

opinieDe discussie over het omstreden proefschrift van socioloog Mohamad Nazar Soroush over het salafisme, zou moeten gaan over de inhoud, niet over definities.  

Als wij meer willen ­weten over het gedachtegoed van moslims, dan kunnen we daar achter komen door hen te vragen wat ze vinden van democratie, de Koran, tolerantie voor andersdenkenden, enzovoorts. Dit heeft de Nederlandse hoogleraar sociologie Ruud Koopmans in 2015 gedaan. Op basis van enquêtes onder moslims in West-Europa constateerde hij dat zij zich weinig aanpassen aan de normen en waarden van onze liberale maatschappij. Zo vond 75 procent van de moslims dat er slechts één mogelijke interpretatie is van de Koran en 65 procent van hen zei dat de wetten die door de Koran worden opgelegd belangrijker zijn dan de seculiere wetten die in West- Europa gelden.

  1. Zou Rutte aangifte doen nu geheime kabinetsplannen zijn uitgelekt? Dacht het niet...
    PREMIUM

    Zou Rutte aangifte doen nu geheime kabinets­plan­nen zijn uitgelekt? Dacht het niet...

    Zo af en toe moet je niet te beroerd zijn om je pet af te nemen voor je concurrent. Collega’s van De Telegraaf, wat een daverende primeur hadden jullie donderdag op de voorpagina. Coalitie en kabinet broeden op de oprichting van een groot fonds, van misschien wel 50 miljard euro. Met het (geleende) geld willen ze grote investeringen in de economie doen. Het werd, aldus De Telegraaf, afgelopen week op de heidag in Oisterwijk besproken.