Volledig scherm
PREMIUM
Bezoekers van de salafistische As-Soennah moskee in Den Haag. © Phil Nijhuis/ANP

De onhandige definities van Soroush

opinieDe discussie over het omstreden proefschrift van socioloog Mohamad Nazar Soroush over het salafisme, zou moeten gaan over de inhoud, niet over definities.  

Als wij meer willen ­weten over het gedachtegoed van moslims, dan kunnen we daar achter komen door hen te vragen wat ze vinden van democratie, de Koran, tolerantie voor andersdenkenden, enzovoorts. Dit heeft de Nederlandse hoogleraar sociologie Ruud Koopmans in 2015 gedaan. Op basis van enquêtes onder moslims in West-Europa constateerde hij dat zij zich weinig aanpassen aan de normen en waarden van onze liberale maatschappij. Zo vond 75 procent van de moslims dat er slechts één mogelijke interpretatie is van de Koran en 65 procent van hen zei dat de wetten die door de Koran worden opgelegd belangrijker zijn dan de seculiere wetten die in West- Europa gelden.

  1. De fietsprofessor blijkt geleerd in het stallen van fietsen
    PREMIUM
    Column

    De fietspro­fes­sor blijkt geleerd in het stallen van fietsen

    De wetenschap schikt zich naar de eenvoud van het Twittertijdperk. Iemand die alles weet van het Sanskriet of hiërogliefen: daar kunnen ze op de televisie niets mee. Maar gelukkig is tegenwoordig overal wel iemand professor in. Slaat ergens de bliksem in, dan komt een ernstig bebrilde geleerde in Het Journaal uitleggen dat een inslag op toeval berust maar wellicht ook weer niet helemaal. Nader onderzoek is geboden.