Aaïcha Bergamin (1932-2014) werd geboren als een jongen, maar voelde zich altijd vrouw. Haar strijd was een inspiratie voor transgenders toen en is dat nu nog steeds.
Volledig scherm
PREMIUM
Aaïcha Bergamin (1932-2014) werd geboren als een jongen, maar voelde zich altijd vrouw. Haar strijd was een inspiratie voor transgenders toen en is dat nu nog steeds. © Vrijheidsmuseum Groesbeek

De stilte rond discriminatie wordt eindelijk
doorbroken

opinieDe overheid heeft transgender en intersekse mensen decennialang achtergesteld. Een staat die denkt te moeten ingrijpen, en te mógen ingrijpen, in de lichamen van zijn burgers. Op zaterdag 27 november zegt de overheid: excuses daarvoor.  De staat moet nu doorpakken.

 1. Raadsleden en wethouders mogen in het openbare leven nooit dronken zijn
  Jouw mening

  Raadsleden en wethouders mogen in het openbare leven nooit dronken zijn

  ‘Een kwajongensstreek die op een bepaalde manier nogal is opgeblazen’. Zo kijkt het CDA in Maasdriel terug op de affaire rond raadslid Sjors Pardoel, nadat die afgelopen week landelijk in het nieuws kwam omdat hij in een dronken bui zijn pony eventjes achterliet op een terras in Den Bosch. Bij het Periklesinstituut, waar politici en bestuurders worden gecoacht, benadrukken ze dat raadsleden ook maar mensen zijn. Maar hoe doe je het dan goed? Het blijft schipperen tussen ‘Als raadslid dronken op straat? Nee, dat kan gewoon niet. Je hebt een publieke rol, bent een voorbeeld en lid van het gemeentebestuur’ en ‘Iedereen moet uit zijn dak kunnen gaan’.
 2. Nederland moet nu doorpakken: lever niet alleen Patriots maar ook tanks aan Oekraïne
  Jouw mening

  Nederland moet nu doorpakken: lever niet alleen Patriots maar ook tanks aan Oekraïne

  Nederland wil meedoen aan een Duits-Amerikaans plan om Patriot-raketten voor luchtafweer naar Oekraïne te sturen, liet premier Rutte gisteren in Washington weten. Over hoe dat er precies uit gaat zien wordt nog overlegd, maar het moet een ‘substantiële bijdrage’ worden, zegt Rutte. ,,Dat is meer dan training, het gaat ook om spullen.” De Oekraïense president Zelenski liet echter eerder al doorschemeren dat hij zwaarder geschut zoals tanks nodig heeft om de Russen effectief te kunnen bestrijden.