Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De strafbeschikking, dat voelt niet lekker

opinieHet voelt niet lekker dat er bij een strafbeschikking onder gezag van het Openbaar Ministerie wordt opgespoord, vervolgd en straf opgelegd. Straffen, dat doet de rechter en niet de jongste bediende bij het OM. 

Onlangs zat ik met een jonge vrouw – 19 jaar, het had mijn jongste dochter kunnen zijn – op een officierszitting. De jongedame had kort ervoor met een alcoholpromillage van 395 ug/l (=0,87 o/oo) op een scooter gereden die een maximale snelheid kent van 25 km/u. Het scooterrijbewijs werd ingevorderd en opgestuurd naar de Centrale Voorziening van het Openbaar Ministerie (CVOM) in Utrecht. Ze kreeg een brief thuis dat het rijbewijs één maand ingevorderd zou blijven en dat zij die week op de zitting bij de officier moest komen waar een strafbeschikking tegen haar zou worden uitgevaardigd.

  1. Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!
    PREMIUM

    Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!

    Op YouTube is een prachtig filmpje te vinden waarin mensen op straat – we schrijven 1998 – gevraagd wordt of ze een mobiele telefoon hebben. Veruit de meesten antwoorden van niet. Want, zeggen ze – en wat waren die mensen eigenlijk wijs! – waarom zou je in vredesnaam áltijd bereikbaar willen zijn? Wat een aanstellerij trouwens, zo’n ding: zo belangrijk dat ze zo vaak gebeld worden zijn ze helemaal niet. Een mevrouw moet zelfs ­lachen: dan ben je aan het fietsen of zo en dan word je gebeld, het idéé!