Volledig scherm
PREMIUM
© BD

De triomf van Terpstra leek wel een blauwdruk van die punch in 2004

COLUMNTwintig jaar nog maar was Niki Terpstra toen hij eind september 2004 de Grote Prijs Wielerrevue won, de laatste wedstrijd van de topcompetitie dat jaar. Stoutmoedig en onweerstaanbaar soleerde hij naar de zege, daar in het golvende Montferland, aan de rand van de Achterhoek.

 1. Wereldberoemd, maar niet in Vlijmen. Avicii-wie?
  PREMIUM

  Wereldbe­roemd, maar niet in Vlijmen. Avi­cii-wie?

  De pushmeldingen op mijn telefoon volgden elkaar vrijdagavond in rap tempo op. Nieuws! Maar ik las niks over twee oud-burgemeesters die zich voor tienduizenden euro’s met de taxi door Tilburg en Den Bosch lieten rijden terwijl ieder ander mens de fiets had gepakt voor die kippeneindjes. Het grote nieuws ging ook niet over de zorg, waar net als in het onderwijs stakingen dreigen omdat personeel zich rot werkt voor te weinig.
 2. Geschiedenis
  PREMIUM

  Geschiede­nis

  U weet het natuurlijk wel, en u hebt de olijven dus al in huis gehaald, maar voor die enkele cultuurbarbaar die het niet standaard op de mentale evenementenkalender heeft staan: vandaag vieren we de stichtingsdag van Rome. Op 21 april, in 753 voor Christus, werden daar de eerste piketpaaltjes de grond in geslagen. U kent het verhaal: de tweeling Romulus en Remus, op dubieuze wijze verwekt door oorlogsgod Mars, werd in een mandje op de Tiber gezet, spoelde aan, werd opgevoed door een wolvin en zette zich neder in een nederzetting. Zo ging dat vroeger. En toen de vraag kwam naar wie de stad vernoemd moest worden, maakte Romulus zijn broer van kant. Einde discussie. Het werd Rome.