Roeptoeteren en stemmingmaken kunnen we allemaal. Uitdagender is het wanneer een representatieve groep burgers beleid bedenkt of hierover adviseert. Doe je mee, dan verplicht je je tot nadenken, studeren, en argumenteren.
Volledig scherm
PREMIUM
Roeptoeteren en stemmingmaken kunnen we allemaal. Uitdagender is het wanneer een representatieve groep burgers beleid bedenkt of hierover adviseert. Doe je mee, dan verplicht je je tot nadenken, studeren, en argumenteren. © Olaf Smit

Directe democratie is als een vierkante cirkel

opinieEr is maar één soort democratie: de representatieve. Waar je over kunt twisten is hoe we tot een zo goed mogelijke vorm van representatie komen, maar niet hoe we representatie zoveel mogelijk de kop in kunnen drukken. Dat gevaar dreigt bij de invoering van een referendum.

 1. Weer naar het 
terras zonder
hoogdravendheid
  PREMIUM
  Column

  Weer naar het terras zonder hoogdravendheid

  Van een restaurant waar wij graag kwamen (wat zou de laatste keer zijn geweest, was Rutte toen al premier?) krijgen wij een haast opgewonden mailtje. Ze zijn de parasols aan het klaarzetten op het terras. Vanaf komende woensdag, 12.00 uur precies, gaat het los. En je kunt reserveren. Meteen gedaan natuurlijk. Ik probeer nu te verwoorden welk gevoel dat geeft. Vrijheid? Maar dat nobele begrip is door Baudet zo liederlijk bezoedeld bij al zijn liegerijen over de pandemie. Zoals het dierbare woord ‘bevrijding’ ook zo vreselijk is misbruikt door de viruswaanzinnigen.
 2. Saamhorigheid door waarschuwingen en oproepen van ANWB
  PREMIUM
  Column

  Saamhorig­heid door waarschu­win­gen en oproepen van ANWB

  Er is een heel treurig rijtje te maken van Nederlanders voor wie het niet opgaat. Maar in enquêtes horen wij altijd weer tot de gelukkigste volkeren op aarde. Een uiting van die massale tevredenheid, schreef ik onlangs, is het lidmaatschap van de ANWB. Het grootste blad van ons land, de Kampioen, is een ware ode aan de zorgeloosheid. Met z’n allen erop uit en daarna ‘de beentjes omhoog’ zittend in de scherp geprijsde bondsstoel met voetensteun in handige opbergzak.
 1. Petrović door het dolle heen bij waarschijnlijk laatste kunstje van Peters: 'Ik denk dat hij gaat stoppen'
  Play

  Petrović door het dolle heen bij waarschijn­lijk laatste kunstje van Peters: 'Ik denk dat hij gaat stoppen'

 2. Koningin Máxima 50 jaar: een terugblik in het Brabantse archief
  Play

  Koningin Máxima 50 jaar: een terugblik in het Brabantse archief

Poll

Verplicht mondkapje op plaatsen waar anderhalve meter afstand houden niet kan

 • Ja (68%)
 • Nee (32%)
3044 stemmen