Volledig scherm
PREMIUM
De kerk H. Joannes de Doper is een beeldbepalend gebouw voor Lage Zwaluwe. © JOHAN WOUTERS

Dorp of stad: vier het verschil!

opinieAan kleinere dorpen op ruime afstand van de vier grote Brabantse steden gaat het groeihormoon voorbij. De bevolkingsgroei klontert samen in Den Bosch, Breda, Eindhoven en Tilburg. Tijd voor een nieuwe kijk op het dorp.

Nederland werkt als een magneet. Althans wat betreft aantrekkingskracht op buitenlanders. Sinds 2016 komen er jaarlijks zo’n 100.000 extra inwoners bij. En dat komt voor het grootste deel op het conto van immigranten. Dat geldt ook voor Brabant. Van baby’s moeten de provinciale groeicijfers het niet hebben. In 2018 waren er nauwelijks meer baby’s dan sterfgevallen. Netto migratie vanuit het buitenland zorgde voor circa 13.000 nieuwe inwoners in Brabant. Net als in 2017. Daarnaast nog een paar duizend nieuwe inwoners uit andere provincies. Die groei zou nog wel eens langer kunnen aanhouden dan nu verwacht. Zeker in combinatie met het succes van de Brabantse economie, die – met Brainport voorop – zich zelfs profileert met voetballende robots. De economische kracht trekt nerds uit India aan en ijverige, praktisch geschoolden uit Polen. Kenniswerkers, arbeidsmigranten en asielmigranten maken Brabant tot een heuse groeiprovincie.

  1. De kleren van de minister....
    PREMIUM
    opinie

    De kleren van de minister....

    ‘Voeding is veel te goedkoop’, kopte het BD op 17 juni. Voor wie of wat eigenlijk? Voor de consument? Zo ja, dan kunnen de vakbonden opnieuw aan de slag. Voor de handel misschien? In dat geval kan de regering de ‘boer wurgende’ inkoopkartels aanpakken. Voor de boer dan? Is de minister – toen Kamerlid – vergeten dat pas in 2015 het melkquotum is afgeschaft. Gevolg? Voor veel van de toch al weinig overgebleven melkveehouders betekende dit een afvalrace naar de ondergang.