Maurits Groen van WakaWaka bedacht een LED-lampje dat zijn energie van de zon prikt maar ook als oplader dient.
Volledig scherm
PREMIUM
Maurits Groen van WakaWaka bedacht een LED-lampje dat zijn energie van de zon prikt maar ook als oplader dient. © WakaWaka

Duurzaamheid is een
kwestie van blijven proberen

opinieHet falen van duurzame bedrijven is koren op de molen van de vele sceptici die beweren dat er geen businesscase in duurzaamheid zit. Maar is deze bewering wel terecht?

Twee weken geleden werd duidelijk dat de maker van op zonne-energie werkende ledlampen en opladers WakaWaka failliet is. Mede vanwege een mislukte poging eerder dit jaar om 2,5 miljoen euro aan groeikapitaal uit de markt te halen, kon het niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Met een sociaal businessmodel dat vluchtelingen en ondernemers in rurale gebieden toegang gaf tot licht en stroom groeide WakaWaka met tientallen procenten per jaar. Zes jaar lang draaide het bedrijf van mede-oprichter en duurzaamheidspionier Maurits Groen echter met verlies.

  1. Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’
    PREMIUM

    Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’

    WAALWIJK - Waspik krijgt wellicht een betere haven. Als het tenminste eerst nieuw industrieterrein slikt. Want anders is er volgens het Waalwijkse gemeentebestuur te weinig geld. Waspik wacht zo een sigaar uit eigen ‘dozen’. Die het dorp zelf betaalt door eigen leefbaarheid te verkopen. Zo is het gegaan met al die ‘dozen’ boven de A59. De ooit fraaie polder dingt nu mee naar de prijs voor ‘lillukste stukske Brabant’.