Volledig scherm
PREMIUM
Natuurbegraven: geen steen, geen balsem en enkel een lijkwade die snel afbreekt in de grond. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Duurzame dood? Liever duurzaam leven

opiniePrachtig, zo'n duurzame uitvaart, maar natuurbegraven, resomeren of composteren zijn niet per definitie de groenste keuze. Aan een duurzame wereld werk je ’t best vóór je dood.

Ooit was het simpel. Je koos voor begraven of cremeren. Je ging of de grond in waar je lichaam langzaam ontbindt of de oven in waar je overblijfselen in vlammen opgaan. Maar er komen nieuwe manieren aan om je lichaam aan de elementen terug te geven zoals resomeren en composteren. Die zijn vooral ingegeven door duurzaamheid. Maar zijn ze ook echt ‘groener’? Niet per se.

  1. Misschien heeft God de kathedraal wel gered, maar wat kan een journalist daar mee?
    PREMIUM

    Misschien heeft God de kathedraal wel gered, maar wat kan een journalist daar mee?

    Toen de laatste vlammen ­waren gedoofd en de dageraad een nieuw licht wierp op de stad, was de eerste vraag hoe de oude dame het had doorstaan. Op het netvlies stond nog de tornado van vlammen, de brandende toren die traag ineen zeeg. Maar toen de zon rees, bleek dat als door een wonder façade en muren nog overeind stonden. Binnen zagen we een berg geblakerd puin en resten bluswater. Maar het bord met ‘Silence’ stond nog gewoon op zijn plaats. Net als de kaarsen.