Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Economie en geweld: een monsterverbond

opinieDe maatregelen tegen het coronavirus trekken een stevige wissel op ons economische bestaan. Financiële zorgen kunnen leiden tot spanning en waar spanning ontstaat, krijgt geweld een kans. 

 1. Ze waren veertig jaar als water uit uw kraan. Altijd daar, even zichtbaar als onzichtbaar. En nu gaan ze.
  PREMIUM

  Ze waren veertig jaar als water uit uw kraan. Altijd daar, even zichtbaar als onzicht­baar. En nu gaan ze.

  Een dezer dagen brengen we het verhaal van de directeur van Brabant Water, die afscheid neemt van zijn bedrijf. Het is een prima verhaal, maar ergens wringt het dat we een ander afscheid stilletjes voorbij laten gaan. Er zetten nog drie mannen een punt achter hun loopbaan. Ze zorgden niet voor water uit uw kraan, maar toch voorzagen ze ­decennialang in uw dagelijkse behoefte. U hebt nooit veel over ze gelezen in onze krant. Maar wel heel veel ván ze.
 2. Ja, we schrijven best veel over zelfmoord. Over het leven zoals het was, voordat het fout ging...
  PREMIUM

  Ja, we schrijven best veel over zelfmoord. Over het leven zoals het was, voordat het fout ging...

  Online-collega Tom trok aan de bel. Hij had net het verhaal gelezen dat Hugo Borst schreef over de zelfmoord van de psychotische Jorrit. Heel mooi geschreven, vond hij. Maar een paar weken eerder hadden we ook al een verhaal gehad over zelfdoding. Een 14-jarige Syriër Ali uit het azc in Gilze zag na een jarenlange ellendige zwerftocht door het Europese asiel-labyrinth geen toekomst meer en had een einde aan zijn leven gemaakt. Wat, vroeg Tom, blijft er over van de vuistregel dat we zeer voorzichtig zijn met zulke verhalen, omdat ze mogelijk anderen op gedachten kunnen brengen?