Volledig scherm
PREMIUM
‘Steeds meer delen van Brazilië komen beschikbaar om al die bomen te planten. Het cynisme onder burgers voor zulke oplossingen zal er niet minder om worden.’

Een boom opzetten over de klimaatverandering

opinieDe meest doeltreffende manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan zou het massaal planten van bomen zijn. Deze oplossing heeft verdacht veel weg van de handdoek in de ring gooien.

In de zoektocht naar effectieve oplossingen voor klimaatverandering werd twee weken geleden een opmerkelijke suggestie gedaan. Zwitserse onderzoekers becijferden in het gerenommeerde wetenschappelijke blad Science dat het wereldwijd planten van 900 miljoen hectare bos – in theorie – de meest doeltreffende manier zou zijn om verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen. In het licht van de urgentie van het klimaatvraagstuk en tegen de achtergrond van de onmacht die tot nu toe kenmerkend is voor politiek, overheid en bedrijfsleven om écht effectieve maatregelen te nemen, is deze ‘dakbedekkingsstrategie’ uiterst verleidelijk. Dat bleek de afgelopen week wel: de onderzoeksresultaten verspreidden zich razendsnel via allerlei media.

  1. De fietsprofessor blijkt geleerd in het stallen van fietsen
    PREMIUM
    Column

    De fietspro­fes­sor blijkt geleerd in het stallen van fietsen

    De wetenschap schikt zich naar de eenvoud van het Twittertijdperk. Iemand die alles weet van het Sanskriet of hiërogliefen: daar kunnen ze op de televisie niets mee. Maar gelukkig is tegenwoordig overal wel iemand professor in. Slaat ergens de bliksem in, dan komt een ernstig bebrilde geleerde in Het Journaal uitleggen dat een inslag op toeval berust maar wellicht ook weer niet helemaal. Nader onderzoek is geboden.