Een praatje maken met de keuvelkassière

ColumnIk maak eigenlijk zelden een praatje aan de kassa van de supermarkt. ‘Pinnen alstublieft’ is wat mij betreft wel zo’n beetje de max. Wat meestal ook nog eens een vrij overbodige mededeling is, omdat ik dan al schaapachtig met mijn pinpas sta te zwaaien.

Volledig scherm
© Dolph Cantrijn

Mijn laatste kassa-conversatie van enige lengte was toen ik een vraag van een kassière verkeerd verstond. ,,Eeeh, of ik de seks-zegels spaar? Haha, nou graag. Doe maar”, reageerde ik nét wat te enthousiast ,,Tsss, wat ze toch allemaal niet verzinnen hè tegenwoordig… Sekszegels!” Waarop het blozende kassameisje stamelde: ,,Mijnheer…. Be-stek-zegels!”

Sindsdien beperk ik het weer keurig netjes tot ‘pinnen alstublieft’. Maar blijkbaar is er wel behoefte aan langere conversaties. Tenminste, de Jumbo in Vlijmen start bij wijze van proef met een ‘kletskassa’. Eenzame ouderen kunnen daar tijdens het afrekenen nog ouderwets een praatje maken met een keuvelkassière. Ik vind dat een prachtig initiatief. Hulde. 

  1. De fietsprofessor blijkt geleerd in het stallen van fietsen
    PREMIUM
    Column

    De fietspro­fes­sor blijkt geleerd in het stallen van fietsen

    De wetenschap schikt zich naar de eenvoud van het Twittertijdperk. Iemand die alles weet van het Sanskriet of hiërogliefen: daar kunnen ze op de televisie niets mee. Maar gelukkig is tegenwoordig overal wel iemand professor in. Slaat ergens de bliksem in, dan komt een ernstig bebrilde geleerde in Het Journaal uitleggen dat een inslag op toeval berust maar wellicht ook weer niet helemaal. Nader onderzoek is geboden.