Volledig scherm
PREMIUM
Innovatie en technologie zullen juist beslissende factoren zijn in een maatschappij die ‘voor alle leeftijden’ toegankelijk blijft. © ANP XTRA

Europa’s slapende reus

opinieEuropa moet actief zijn op het terrein van nieuwe technologie en de wetgeving die toegang tot en gebruik van producten gemakkelijker maken. Daarin is een nieuwe rol weggelegd voor ouderen in onze samenleving, zegt de Diessense Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) in een opiniestuk. 

We weten het al langer: in het ­komend decennium zullen twee Europeanen op pen­sioen gaan terwijl maar één jongere de arbeidsmarkt betreedt. Zo’n 20 procent van de Europese bevolking is nu 65 jaar of ouder. Dit aantal zal tegen 2030 toenemen tot 25 procent. Een verhoogde levensverwachting brengt helaas ook verschillende ouderdomsziektes met zich mee, zoals structurele hartaandoeningen of dementie.

  1. ‘De comeback van Schwaab herinnert aan het retourtje Rome van René van de Kerkhof in de zomer van 1980’
    PREMIUM
    Column

    ‘De comeback van Schwaab herinnert aan het retourtje Rome van René van de Kerkhof in de zomer van 1980’

    Trots klinkt er door vanuit Eindhoven wanneer het over de top-transfer van Hirving Lozano gaat. Een record, beiert het bijna jubelend, ook al houdt PSV na alle afdrachten in Mexico er misschien wel minder aan over dan de 34 (?) miljoen voor Memphis Depay in 2015. Wat de supporters wordt ontnomen, is bijzaak. Voetballers zijn handelswaar, noodzakelijk om exploitatiegaten te dichten.