Innovatie en technologie zullen juist beslissende factoren zijn in een maatschappij die ‘voor alle leeftijden’ toegankelijk blijft.
Volledig scherm
PREMIUM
Innovatie en technologie zullen juist beslissende factoren zijn in een maatschappij die ‘voor alle leeftijden’ toegankelijk blijft. © ANP XTRA

Europa’s slapende reus

opinieEuropa moet actief zijn op het terrein van nieuwe technologie en de wetgeving die toegang tot en gebruik van producten gemakkelijker maken. Daarin is een nieuwe rol weggelegd voor ouderen in onze samenleving, zegt de Diessense Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) in een opiniestuk. 

We weten het al langer: in het ­komend decennium zullen twee Europeanen op pen­sioen gaan terwijl maar één jongere de arbeidsmarkt betreedt. Zo’n 20 procent van de Europese bevolking is nu 65 jaar of ouder. Dit aantal zal tegen 2030 toenemen tot 25 procent. Een verhoogde levensverwachting brengt helaas ook verschillende ouderdomsziektes met zich mee, zoals structurele hartaandoeningen of dementie.

  1. Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’
    PREMIUM

    Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’

    WAALWIJK - Waspik krijgt wellicht een betere haven. Als het tenminste eerst nieuw industrieterrein slikt. Want anders is er volgens het Waalwijkse gemeentebestuur te weinig geld. Waspik wacht zo een sigaar uit eigen ‘dozen’. Die het dorp zelf betaalt door eigen leefbaarheid te verkopen. Zo is het gegaan met al die ‘dozen’ boven de A59. De ooit fraaie polder dingt nu mee naar de prijs voor ‘lillukste stukske Brabant’.