Volledig scherm
Leghennen op een kippenboerderij. © ANP XTRA

'Extremisten' zijn vrijheidsstrijders

GASTOPINIE - Veganisten zouden hun levensstijl aan Nederland opleggen, en 'extremisten' zijn [BD 30 december]. Echter, dit zijn mensen die een ethische keuze hebben gemaakt en vaak 's nachts niet kunnen slapen door het onnodige leed dat er is door het dierlijk productengebruik plaatsvindt, en in actie komen omdat er in de 'zichtstallen' vaak een opgepoetst beeld wordt weergegeven waar we als Nederlanders trots op zouden moeten zijn. Zo zijn er ook nog steeds legbatterijen en slachthuizen met vergassingskelders waar niemand mag kijken hoe het er aan toe gaat.

Bovendien, hoe je het dan ook keert of draait, dieren zijn eigenlijk niet bedoeld om voor de mens als voedsel te dienen, maar wij als mens hebben er dat wél van gemaakt, en wel met desastreuze gevolgen voor mens, dier en planeet.

Zo heb ik kennissen die legaal leghennen hebben gekregen van kippenboeren. Deze dieren 'leggen' zichzelf letterlijk dood omdat ze totaal zijn doorgefokt om veel eieren te leggen. Nu moeten ze de beesten een hormoon-implantaat ( à 62 euro) geven om het doodleggen te stoppen. Zo gaat het met alles.

Deze acties worden op (alle) veganisten geschoven. Dat is niet terecht; de meeste veganisten zijn er niet op deze manier mee bezig, alhoewel ik persoonlijk het maar al te goed kan begrijpen dat deze moedige mensen hun nek uitsteken om iets aan deze ellende te doen. Omdat er geen openheid van zaken wordt gegeven, hebben ze geen andere middelen. De veehouderij geeft jaarlijks vele miljoenen uit voor reclame om het valse sprookje maar aan de mensen te blijven verkopen. Zij zijn het dan ook vooral die mensen hun eetgewoonte opdringen!

Deze 'extremisten' zijn vrijheidsstrijders, en niet alleen voor de dieren, want er zal niet eerder vrede en rust in de wereld komen totdat we gestopt zijn weerloze wezens tot producten te verwerken.

Ineke de Wild woont in Uden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement