Een rotonde met veel wegmarkeringen. Fietsers kunnen van twee richtingen komen terwijl ook voetgangers op het zebrapad lopen. ‘Soms is het vragen om problemen.’ Foto Flip Franssen/Hollandse Hoogte
Volledig scherm
PREMIUM
Een rotonde met veel wegmarkeringen. Fietsers kunnen van twee richtingen komen terwijl ook voetgangers op het zebrapad lopen. ‘Soms is het vragen om problemen.’ Foto Flip Franssen/Hollandse Hoogte © Hollandse Hoogte

Fietser moet voorrang krijgen, niet nemen!

opinieEen rotonde is vaak een prima oplossing om verkeersstromen veilig van elkaar te scheiden. Maar lang niet overal zijn de rechten van de fietser hetzelfde. Er bestaat geen eenduidigheid; steeds moet er weer ‘onderhandeld’ worden of de fietser wel of geen voorrang krijgt.

 1. Brabant en de slavernij
  Lezersbrieven

  Brabant en de slavernij

  Wat een goed artikel van de heer Wim Nolens [BD BD 3 januari; ‘Ik schaamde mij als Nederlander’]. Ook wij waren in Fort Elmina en wij vonden het verschrikkelijk om te zien. Wij waren ook in Stonetown en daar was het onder de Arabieren minstens net zo erg. Erkennen dat het fout gegaan is, vind ik voor de nazaten dan ook heel belangrijk. In verband met het grote risico op het oplopen van dodelijke ziektes bleven de Westerse slavenhandelaren veelal aan de kust. Mensen werden daarnaartoe gebracht. Waar er twee onheus handel drijven, hebben er twee schuld. Zou het niet logischer zijn dat er excuses gemaakt worden door de nazaten van de Hollandse zowel als de Ashanti-profiteurs van de slavenhandel alsmede van de nazaten en de profiteurs van de slavenhouders? Waarom moeten mensen zich bij een rondleiding plaatsvervangend schamen voor Nederland terwijl hun voorouders zelf niets met de slavenhandel te maken gehad hebben? Waarom kiest het BD voor een dergelijke kop? En waarom spreekt het BD in een eerder artikel van een verregaande rol van de Generaliteitslanden, welke zelf eeuwenlang werden achtergesteld? Plaats de zaken in het juiste totaalplaatje. Helaas worden momenteel overal in de wereld nog steeds heel veel mensen uitgebuit. Laten we met zijn allen proberen iedereen te behandelen zoals we ook zelf behandeld zouden willen worden.
 2. De overheid moet dierproeven gaan verbieden
  Jouw mening

  De overheid moet dierproe­ven gaan verbieden

  Bij de Bossche vestiging van Charles River worden er de komende vijf jaar 649.495 proefdieren gebruikt. Dat is ruim het dubbele aantal van waarvoor het bedrijf vijf jaar geleden toestemming kreeg, terwijl de landelijke politiek juist af wil van dierproeven. Het bedrijf zegt dat de activisten ‘onterecht denken aan wrede praktijken’. Als een dierenarts constateert dat een dier lijdt, stopt direct de test. Vervolgens besluit de arts of het dier kan herstellen of pijnloos kan inslapen door professionele euthanasie, aldus een woordvoerder.