Volledig scherm
PREMIUM
De wisselwerking tussen de valeriaan (foto) en antipsychotica zorgt ervoor dat het middel alprazolam, voorgeschreven bij angst- en paniekstoornissen, minder snel afbreekt in het ­lichaam, waardoor bijwerkingen mogelijk zijn. © shutterstock

Gedegen kruidenkennis staat voorop

opinieHet College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is vorige week van start gegaan met een campagne om gebruikers bewust te maken van het risico van interactie bij het gelijktijdig innemen van medicijnen en kruidenproducten. Het Herboristengilde, een vereniging van 160 opgeleide kruidenkundigen, onderschrijft het belang van deze campagne. 

Het is onze missie om het gebruik van kruiden, die een positieve invloed hebben op onze gezondheid en het algeheel welzijn, te stimuleren, waarbij een zorgvuldige en verantwoorde toepassing ervan altijd voorop dient te staan. Voor onze herboristen is het vanzelfsprekend om gebruikers hier op te wijzen en zo nodig door te verwijzen naar een huisarts of specialist. En net als bij andere zelfzorgmedicatie dient de gebruiker de bijsluiter van een kruidenproduct goed te lezen om eventuele risico’s uit te sluiten.