Een Bosnische moslimvrouw beroert het versgegraven graf van haar vader, slachtoffer van de genocide bij Srebrenica in 1995. Op de begraafplaats in Potocari, vlakbij Srebrenica, werd op 11 juli jongstleden een herdenkingsplechtigheid gehouden.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Bosnische moslimvrouw beroert het versgegraven graf van haar vader, slachtoffer van de genocide bij Srebrenica in 1995. Op de begraafplaats in Potocari, vlakbij Srebrenica, werd op 11 juli jongstleden een herdenkingsplechtigheid gehouden. © Getty Images

Gedenken stijgt uit boven de verhalen

opinieWat houdt gedenken nog méér in dan verhalen laten uitgroeien tot bezweringsformules: nooit meer Auschwitz, nooit meer Katyn, nooit meer Srebrenica?

  1. Negen dode wielrenners in vijf jaar, ontelbaar veel gewonden. Al voor ze vallen, zitten renners in de val
    PREMIUM

    Negen dode wielren­ners in vijf jaar, ontelbaar veel gewonden. Al voor ze vallen, zitten renners in de val

    Hoe hoog mag de prijs van vermaak zijn? Niet die in euro’s, ik bedoel de prijs in gebroken botten, gebroken levens. Levens die abrupt ophielden na wat dan in onze kolommen heet ‘een smak op het asfalt’. Wie het nieuws de afgelopen week een beetje heeft gevolgd, weet dat het hier gaat over wielrennen. Het is mijn favoriete sport en ik heb die heerlijke Tour de France enorm gemist. Maar toen woensdag de Nederlandse sprinter Fabio ­Jakobsen de hekken in werd gereden en langs de dood scheerde, kreeg ik het gevoel dat er echt iets moet gebeuren.