Een voor een groot deel drooggevallen ven in natuurgebied de Kampina.
Volledig scherm
PREMIUM
Een voor een groot deel drooggevallen ven in natuurgebied de Kampina. © Peter Voorn

Grondwater is niet onuitputtelijk!

opinieIn deze schrale maanden is het onbegrijpelijk dat de waterschappen nu zelfs extra beregening overdag toestaan. Het waterbeheer moet veranderen van snel afvoeren van water naar veel langer water en grondwater vasthouden. 

 1. Alle tennisclubs zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere
  PREMIUM
  Column tHans

  Alle tennis­clubs zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere

  MARIAHEIDE - De ene tennisclub - in Mariaheide om precies te zijn - is de top van Nederland, mede dankzij elf padelbanen die zonder vergunning zijn aangelegd. De andere tennisclub - Eerde in dit geval - ging kopje onder, mede omdat het te lang duurde voordat ze een vergunning kregen voor de netjes aangevraagde padelbanen. En dat gebeurt allemaal binnen een en dezelfde gemeente Meierijstad. Leg dat maar eens uit aan de inwoners.
 2. Nederland moet nu doorpakken: lever niet alleen Patriots maar ook tanks aan Oekraïne
  Jouw mening

  Nederland moet nu doorpakken: lever niet alleen Patriots maar ook tanks aan Oekraïne

  Nederland wil meedoen aan een Duits-Amerikaans plan om Patriot-raketten voor luchtafweer naar Oekraïne te sturen, liet premier Rutte gisteren in Washington weten. Over hoe dat er precies uit gaat zien wordt nog overlegd, maar het moet een ‘substantiële bijdrage’ worden, zegt Rutte. ,,Dat is meer dan training, het gaat ook om spullen.” De Oekraïense president Zelenski liet echter eerder al doorschemeren dat hij zwaarder geschut zoals tanks nodig heeft om de Russen effectief te kunnen bestrijden.
 3. Complotdenkers laten mensen twijfelen over de holocaust
  Lezersbrieven

  Complotden­kers laten mensen twijfelen over de holocaust

  Jongeren weten weinig van de holocaust of trekken die zelfs in twijfel [BD 26 januari; ‘Minister: meer aandacht voor Holocaust in onderwijs’]. Hoewel deze conclusie getrokken wordt uit een onderzoek dat aan alle kanten rammelt, is er toch reden genoeg om je zorgen te maken. Dat mensen die gruwelijke gebeurtenis in twijfel trekken zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat complotdenkers, zelfs in onze volksvertegenwoordiging, die feiten straffeloos mogen verdraaien of ze zelfs kunnen ontkennen. Je kunt je natuurlijk afvragen of het bewust liegen over feiten nog steeds onder de vrijheid van meningsuiting moet vallen. Hoewel ik die vrijheid een groot goed vind, kun je deze lieden wellicht via de rechter toch eens dwingen hun beweringen ook te onderbouwen. Daarnaast ontbreekt, met name bij jongeren, blijkbaar gewoon de kennis over wat er tachtig jaar geleden plaatsvond. Maar in een land waarin ‘de slimste mens’ alle karakters uit tekenfilms van de laatste twintig jaar herkent, maar bij een portret van influencer Willem Drees met de mond vol tanden zit, en bij de naam ‘Franeker’ niet verder komt dan ‘filmster’, is dat natuurlijk niet verwonderlijk. En als dat land dan ook nog geleid wordt door iemand bij wie de ‘actieve herinnering’ het regelmatig laat afweten, dan kunnen we het natuurlijk wel schudden. Oké, oké, ik realiseer me dat ik een mopperende boomer ben. Maar eentje die zich gelukkig prijst toch behoorlijk geschiedenisonderwijs genoten te hebben.