Volledig scherm
PREMIUM
© Ivo van Leeuwen

Het bestuur in Brabant is toe aan een harde reset

opinieAmbtenaren die ‘fuseren’, herindeling, samenwerking met bedrijven, burgers en maatschappelijke organisaties. Gemeentelijke samenwerking is geen garantie op succes. Hoe kan het dan beter?

Gemeenten met complexe taken – denk aan jeugdzorg, werkgelegenheid – kunnen met andere gemeenten gaan samenwerken. Maar gemeentelijke samenwerking is geen gegarandeerde succesformule. Zo is de beperkte democratische sturing een steen des aanstoots. Voor veel bestuurlijke ‘bobo’s is gemeentelijke herindeling een aantrekkelijk alternatief. Daar staat tegenover dat herindeling de lokale democratie verzwakt en de inwoners minder tevreden maakt over hun gemeente.

  1. Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!
    PREMIUM

    Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!

    Op YouTube is een prachtig filmpje te vinden waarin mensen op straat – we schrijven 1998 – gevraagd wordt of ze een mobiele telefoon hebben. Veruit de meesten antwoorden van niet. Want, zeggen ze – en wat waren die mensen eigenlijk wijs! – waarom zou je in vredesnaam áltijd bereikbaar willen zijn? Wat een aanstellerij trouwens, zo’n ding: zo belangrijk dat ze zo vaak gebeld worden zijn ze helemaal niet. Een mevrouw moet zelfs ­lachen: dan ben je aan het fietsen of zo en dan word je gebeld, het idéé!