Irene Vorrink, Dries van Agt, Joop den Uyl en Wim Duisenberg schieten in de lach tijdens een toespraak van Hans Wiegel in 1973.
Volledig scherm
Irene Vorrink, Dries van Agt, Joop den Uyl en Wim Duisenberg schieten in de lach tijdens een toespraak van Hans Wiegel in 1973. © ANP / ANP

Het kabinet Den Uyl getuigde van grote beschaving

 1. Mening | Sweet Caroline, welke boeren vertegenwoordig jij?
  Lezersbrieven

  Mening | Sweet Caroline, welke boeren vertegen­woor­dig jij?

  De vaak verguisde columnist van het Brabants Dagblad, Tony van der Meulen, ontmaskerde vorige week in een prachtige column de kieswijzer Geefboerentoekomst [BD 7 maart]. Caroline van der Plas, de aimabele voorvrouw van de BBB, werd door hem treffend ‘de koningin van het boerenbedrog’ genoemd. In Nederland ‘leven’ 18 miljoen landbouwdieren (varkens, rundvee, schapen, melkvee) en ruim 100 miljoen kippen. Caroline stelt dat ‘wij straks niet meer te eten hebben als we doorgaan de boeren zo te pesten’. Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld, dus het meest wat we produceren wordt naar vele landen in de wereld versleept. Sweet Caroline scoort wel erg goedkoop met dit argument. Als je weet dat het aantal grotere vleesvarkensbedrijven (> 3.000 stuks) voor bijna 55 procent van het totaal aantal vleesvarkens zorgen, praten we dan over boeren of over industrieën? In de melkveehouderij is het gemiddeld aantal dieren per bedrijf toegenomen van ruim 300 in 2000 naar bijna 1.100 in 2018. En daar zitten ook grote jongens tussen met vele duizenden geiten. Op tv en in ander media worden gelikte reportages gemaakt over boerenbedrijven die derde of vierde generatie boeren zijn en steeds aan een verdergaande schaalvergroting hebben moeten meedoen om te overleven. Dat dit mede onder druk van de Rabobank, de agrimaffia, de boerenlobby en nog in het recente verleden het CDA, gebeurde, wordt niet vermeld. Bijna iedereen kan sympathie opbrengen voor die hardwerkende boeren in hun familiebedrijven. Waarom wordt in interviews niet aan Sweet Caroline gevraagd wie de boer is die zij vertegenwoordigt? Zijn dat de familiebedrijven of juist ook de agro-industrieën? Of wil zij à la Yvonne Jaspers alleen maar politiek scoren door haar eigen knusse versie van ‘Boer zoekt Vrouw’ te promoten? Sweet Caroline, good times never seemed so good.
  Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel
 2. Mening | Wie moet ik nu geloven?
  Lezersbrieven

  Mening | Wie moet ik nu geloven?

  In het interview met Janke Dekker sleept zij er allerlei niet-relevante zaken bij om maar duidelijk te maken dat Tom Egbers niets te verwijten valt [BD 13 maart; ‘Je kop wordt eraf gehakt, maar dat lost niks op’]. Als trouwe echtgenote schopte zij hem eerst eruit, maar liet hem weer terugkomen vanwege de kinderen. Hij ging dan ook ‘door een ernstige midlifecrisis’ toen hij op 48-jarige leeftijd een ‘affaire’ begon met die 22-jarige stagiaire. Natuurlijk mag dat dan, niets is belangrijker dan de emotionele gezondheid van haar Tom. Haar hele gezin ging in therapie om Tom, hun dochter stuurde zelfs een brief! Volgens Dekker ‘bleef de affaire bij zoenen. Van seks zou geen sprake zijn’, dus waar hebben we het over?