De kerk in Oerle is een van de Veldhovense kerkgebouwen waarvoor een nieuwe bestemming wordt gezocht.
Volledig scherm
PREMIUM
De kerk in Oerle is een van de Veldhovense kerkgebouwen waarvoor een nieuwe bestemming wordt gezocht. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Het private bezit van een kerk is niet heilig

opinieKerkgebouwen vertegenwoordigen altijd een gemeenschap, die veel breder is dan de gelovigen van de kerk zelf. Bij een herbestemming van een kerk komen deze betrokkenen onvoldoende in beeld. Sterker nog: in de systeemwereld van het huidige Brabant doet alleen het eigenaarschap ertoe. Terwijl delen en beheren van een kerk net zo belangrijk zijn. Een pijnlijke kwestie in Veldhoven is exemplarisch voor wat er in onze provincie regelmatig aan de hand is.

  1. Opinie | Openbaar vervoer, van voorrecht naar grondrecht
    PREMIUM

    Opinie | Openbaar vervoer, van voorrecht naar grondrecht

    Het is crisis in het openbaar vervoer. Medio juni werd duidelijk dat tot 30 procent van de verbindingen gaat verdwijnen in Nederland als de steun voor het openbaar vervoer niet verlengd wordt. Nadat dit nieuws naar buiten kwam, werd er een motie in de Tweede Kamer ingediend om het openbaar vervoer ook in 2023 te blijven steunen, voor het tegenvallende aantal reizigers sinds corona. Helaas stemden de coalitiepartijen in de Tweede Kamer tegen.