Volledig scherm
PREMIUM
Beeld van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in Den Bosch met links de foto van de officier die is onderscheiden met het Ridderkruis. © Marc Bolsius

Het Ridderkruis van de marine-officier

opinieVeel is er de afgelopen weken gesproken en geschreven over de tentoonstelling van nazi-design in het ­Design Museum Den Bosch. Als historicus in spe heb ik deze discussies met veel belangstelling gevolgd en onlangs besloot ik zelf maar eens een kijkje te gaan nemen bij deze tentoonstelling in mijn geboortestad.

Bij binnenkomst valt meteen de soberheid van de setting op. De tentoonstelling is krachtig maar subtiel vormgegeven. Het contrast tussen de serene, witte muren en de donkere nazipropaganda is goed geplaatst en koppelt de tentoonstelling als het ware los van het heden. De ‘designers’ van de tentoonstelling hebben duidelijk moeite gedaan het geheel gepast vorm te geven, zonder daarbij alle gevoeligheden uit de weg te gaan: zowel de kracht als de verschrikkingen van 12 jaar nationaalsocialistische esthetiek komen uitgebreid aan bod. Tot dusver ben ik onder de indruk.