Volledig scherm
PREMIUM
De eerste JSF arriveert op Vliegbasis Leeuwarden en krijgt een douche van schuimoplossing in plaats van water. © ANP

Het wordt tijd voor een nieuwe ‘Hollanditis’

opinieAan de Joint Strike Fighter, ook wel ‘vliegende laptop’ genoemd, zal nog jaren worden gesleuteld. Dat zal wel een extra prijskaartje krijgen. Die miljoenen kunnen we beter ergens anders aan besteden.

De duurste defensieaankoop is binnen. Kosten 5 miljard euro. De Joint Strike Fighter werd met groot ceremonieel binnengehaald op vliegbasis Leeuwarden [BD 31 oktober]. Jammer dat de brandweer per abuis met een schuimoplossing in plaats van met water een saluut bracht, en het super jachtvliegtuig onder spoot. Doodzonde, want daardoor zou het nu al kunnen gaan roesten, dus een schoonmaakbeurt is een spoedklus geworden.

  1. Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
    PREMIUM

    Waarom het absoluut noodzake­lijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan

    De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals.