Hoe rijker, hoe veiliger voor het klimaat
GASTOPINIE - Droogte, overstromingen en orkanen: niet het klimaat is het grootste probleem, dat is armoede.
Delen per e-mail
Door: Ralf Bodelier
Orkanen Harvey en Irma trokken een spoor van verwoesting door Texas, de Cariben en Florida. We zitten midden in het orkaanseizoen en hun verwoestende kracht lijkt groter dan ooit. En iedereen vraagt zich af of het komt door de klimaatverandering. Wetenschappers reageren voorzichtig. De opwarming van de aarde draagt zeker bij aan de kracht van de orkanen. Maar het is ook gewoon domme pech dat die stormen pal over Houston, Florida en de bovenwindse eilanden trokken.
De beelden van het natuurgeweld zijn vreselijk, de materiële schade is enorm. Maar er gebeurde ook iets bemoedigends. In het zwaar getroffen Houston, een stad met meer dan 2,5 miljoen inwoners, stierven zestig mensen door Harvey. Op de Caribische eilanden eiste Irma tot nu toe 25 levens, in Florida zijn het er vijf. Dat zijn 90 slachtoffers te veel, maar het zijn er ook opmerkelijk weinig, gezien de enorme verwoesting die door de orkanen is aangericht.
Koopkracht
Dat de materiële schade zo hoog is, en het aantal slachtoffers relatief gering, heeft een simpele oorzaak. Dat is onze fors toegenomen, Westerse, rijkdom. De gemiddelde westerling uit 1817 verdiende naar hedendaagse koopkracht duizend dollar per jaar. Vandaag, in 2017, verdient de gemiddelde inwoner van Sint-Maarten echter 23 duizend dollar per jaar en de gemiddelde Amerikaan 45 duizend dollar.
Dat geld zit voor een groot deel in betere auto's en stevige huizen maar ook in televisies, laptops en smartphones. Dat bij orkanen als Harvey en Irma de schade al snel in de miljarden loopt, ligt daarom voor de hand. Maar die huizen, auto's en computers zorgen er ook voor dat er relatief weinig mensen door sterven. Dankzij televisie, laptops en smartphones zijn de mogelijke slachtoffers al dagen van tevoren gewaarschuwd dat de orkaan eraan komt. Vervolgens beginnen zij hun huizen dicht te timmeren. Duizenden vluchten weg met hun auto's, anderen creëren een veilige schuilplaats in hun betonnen kelders en trappenhuizen.
Dodelijke orkanen
Dat was vroeger wel anders. Orkanen, maar ook overstromingen, hittegolven of periodes van droogte overvielen mensen. Tijd om zich daarop voor te bereiden was er niet. Stevige huizen of auto's om mee te vluchten waren er al evenmin. Het klimaat had vrij spel en wij, mensen, waren er volledig aan overgeleverd. Dat is nog steeds zo in straatarme landen in Afrika en Azië. De drie meest dodelijke orkanen van de afgelopen decennia zaaiden dood en ellende in Myanmar in 2008 (138 duizend doden), in China 1975 (230 duizend doden) en in Bangladesh in 1970 (tegen de 500 duizend doden). En al deze orkanen waren van een lagere categorie dan Irma.
Het klimaat mag dan veranderen, het aantal 'klimaatslachtoffers' is al honderd jaar fors aan het dalen. Dat blijkt uit fascinerend onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Indur M. Goklany. Zo vielen in de jaren 20 van de vorige eeuw jaarlijks nog zo'n 500 duizend 'klimaatdoden'. In de beginjaren van onze eeuw waren het nog zo'n 36 duizend. En dat zijn de absolute aantallen. Omdat de wereldbevolking ondertussen groeide van 1,5 naar 7 miljard mensen, ziet het er in percentages nog bemoedigender uit. In de jaren 20 vielen per miljoen mensen 241 klimaatdoden. In het eerste decennium van deze eeuw vielen per miljoen mensen nog maar 5 klimaatdoden. Dat is een daling van maar liefst 98 procent.
De dodelijkheid van het klimaat, door stormen, droogte, overstromingen en hittegolven, hangt dan ook veel minder af van de kracht van de stormen, de duur van de droogte, de hoogte van de overstromingen of de temperatuur van de hittegolven. Doorslaggevend is de rijkdom van de mensen die er door worden getroffen. Anders dan rijke mensen, hebben arme mensen geen airconditioning of centrale verwarming, hun huizen zijn niet van staal en beton maar van modder, karton en golfplaat. Zij spoelen met hun krotten weg bij een overstroming of worden als luciferhoutjes weggeblazen tijdens een orkaan. Wanneer tijdens een droogte hun land verdort, dan mislukt hun oogst en dreigt een hongersnood. Irrigatie en drainage kosten immers geld.
Strijden
We zouden ook anders kunnen denken over de strijd tegen de klimaatverandering. We moeten hier, in het rijke westen, maar vooral dáár, in het arme zuiden, strijden tegen de gevolgen van het klimaat zelf, of dat nu verandert of niet. Hoe meer mensen we uit de armoede tillen, hoe minder klimaatdoden er vallen.
Ralf Bodelier woont in Tilburg en leidt World's Best News.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Windmolens als hagelslag over het land’
WAALWIJK - ‘Zet ze verderop die meulens’. Een zin uit het Waspikse protestlied tegen de mogelijke komst van windmolens. Windenergie zorgt voor een storm aan protest. -
PREMIUM
COLUMN Die zogenaamde Slimste Mensen met al hun dedain moeten nu beter weten over Snollebollekes
Tijdens de eerste lockdown ging ik met Tipp-Ex keurig over alle afspraken die ik in mijn agenda had gekrabbeld. Verjaardagsfeestjes, de bruiloft van onze Jos en tot overmaat van ramp het Snollebollekes-festival waar ik met mijn vriendin van links naar rechts zou gaan springen. -
PREMIUM
COLUMN Hoezo moeten olympische sporters met voorrang een vaccinatie krijgen?
Panem et circenses, geef het volk brood en spelen en het houdt zich koest. Een beproefd recept van Romeinse keizers, spottend opgeschreven door de dichter Juvenalis. Ook twintig eeuwen later nog een beproefd recept, zij het zonder bloederige gladiatoren. -
PREMIUM
opinie Bescherm de rechtsstaat tegen de democratie
De verkiezingstijd zou gebruikt moeten worden om grondig na te denken over hoe de toeslagenaffaire kon ontstaan, in plaats van er de gebruikelijke politieke geurvlaggen omheen te zetten. -
PREMIUM
COLUMN ‘Het opruimen van confetti in Woudrichem is het mooiste kerstverhaal’
WAALWIJK - Nu de lockdown het kerstfeest zijn glans ontneemt, is er behoefte aan troost. In zijn heidense oorsprong is kerstmis de viering van het licht. Ook ik bied u graag een glimpje aan het einde van de tunnel. Liever nog halverwege. Dus ging ik in het nieuws uit onze streek op zoek.
-
PREMIUM
COLUMN Het is tijd, de hóógste tijd om solidair te zijn met al die de coronadepressieve jongeren
Ze zouden als áller- áller- állerlaatste sluiten en alleen als het écht niet anders kon. Inmiddels zijn de scholen al weken dicht en dat gaat sowieso tot 8 februari duren, werd ons tussen de soep en de aardappelen door nog even meegedeeld. (Vroeger, en da’s in dit geval nog geen jaar geleden was het gesloten houden van scholen nog reden voor een persconferentie. En terecht!) -
PREMIUM
Martinus Veltman, van grijze muis tot Nobelprijswinnaar
WAALWIJK - Martinus Veltman, kind van de regio en in 1999 winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde, is maandag overleden. Als zijn naam ergens viel, voelde ik altijd een zekere trots. Wij waren immers ooit allebei aan het Moller verbonden, al was dat niet tegelijkertijd. Ik als leerling, hij als leraar. Dat is net zoiets als je thuis op de bank één voelen met de spits van RKC die op tv scoort. Onzin, maar het voelt lekker en zo werken die dingen nu eenmaal. -
PREMIUM
opinie Laten we in elkaars schoenen gaan staan
Gelukkig is het land waar je alles mag denken en zeggen. Maar in 2020 zagen wij een toenemende maatschappelijke verharding en polarisatie. Tijd om de ander weer te ontmoeten, anders verdort onze naastenliefde.